söndag 30 januari 2011

Att kunna sin produkt

Jag har försökt äta lite annorlunda än jag brukar de senaste veckorna. Dels för att jag lite oväntat lade på mig tio kilo i höstas utan anledning (hej trettioårsåldern!), men även för att jag haft lite problem med magen. Så på inrådan av läkare provade jag att minska ner kolhydraterna i kosten. Det är inte så komplicerat, bara hoppa över bröd, pasta, ris och potatis samt drick vatten istället för mjölk och läsk.

Så idag när jag var ute på språng och behövde en snabblunch såg jag att hamburgarkedjan Max hade ett Low carb-mål. De har plockat bort brödet och har istället ett par stora krispiga salladsblad runt burgaren. Det ser lite udda ut, men fungerar bra. Problemet är inte hamburgaren, utan att tjejen i kassan frågar om jag "vill ha läsk och pommes till målet". Först ler jag lite, sen inser jag att hon inte har någon aning om vad hon säljer. Det är givetvis inte hennes fel. På något sätt borde hon ha fått utbildning i vad hon ska servera, och varför de har vissa saker på menyn.

I det här fallet är det kanske inte så allvarligt, men i ett annat sammanhang skulle det kunna innebära katastrof. Jag tänker på matallergier eller folk som inte äter fläskkött exempelvis. Medarbetarna måste kunna produkten.

Sedan slog det mig att vi har samma problem på jobbet. Jag sitter inne med en massa kunskap om våra produkter som bara jag vet om. Hur ser jag bäst till att alla medarbetare får del av detta? Internutbildning är svårt men viktigt, jag ska klura vidare på detta.


fredag 28 januari 2011

Test av SketchBook Pro till iPad

Vi drar igång ett par olika projekt där anpassning för iPad krävs, vilket föranledde att vi skaffade en sådan till kontoret. Jag gillar att skissa upp saker innan jag börjar producera dem, så därför tänker jag testa några olika skiss-program. Först ut är Sketchbook Pro till iPad.

Priset ligger på 55 kronor för iPad-versionen, men det finns även gratisvarianter för både Mac (SketchBookExpress) och iPhone. Det sköna med iPaden är att man kan använda fingrarna för att skissa, vilket går riktigt kvickt.

Jag kan visa hur jag gjorde för att skissa en snabb ikon till ett publiceringsverktyg, bara för att testa programmet.

Du kan skissa hur du vill, men eftersom programmet har stöd för lager tycker jag att det är enklast att börja med att skissa med en penna som påminner om vanlig blyerts. Tanken är att få struktur och former, det här lagret kan lätt få en kladdig känsla.


Nästa steg, om man vill ha en stiliserad bild, är att fylla i de största strecken med en penna som påminner om bläck eller tjock tusch. Detta gör jag i ett nytt lager ovanpå blyertsen. Det går bra att försöka många gånger, till skillnad från vanligt papper går det lätt att sudda ut eller ångra senaste om det blev fel.


Sedan kommer vi till färgläggningen. Det gör jag i ett lager under tuschlagret med ett verktyg som påminner om en airbrusch.

Till slut döljer vi det ursprungliga blyertslagret och exporterar som JPG eller PSD-fil (med lagren intakta) och skickar över dem till vår dator via e-post eller synkroniserar med iTunes. Dropboxstöd hade varit grymt, men det ska tydligen komma i framtida versioner.



Nu är jag ju ingen designer, men det är kul att kunna skissa till enklare ikoner och annat. Om man inte vill att det ska se så handritat ut finns det flera verktyg i programmet som hjälper dig att få raka linjer. Klar köprekommendation för alla som gillar att skissa. Det går bra att använda fingrarna, men det verkar som om de flesta duktiga designers kompletterar med en penna, även kallad stylus, för att få till detaljerna bättre.

Här är någon som har arbetat lite mer i programmet och som visar hur det fungerar med mer avancerade motiv.



onsdag 19 januari 2011

Enklare regler

Du som är företagare har säkert tyckt att det finns en hel del regler som är onödigt krångliga. Att bli sjuk när man driver ett eget aktiebolag blir i praktiken likställt med att man inte har någon inkomst alls under tiden. Att sjukskriva sig och få 80% av lönen från sin arbetsgivare, det vill säga från sig själv, är ingen höjdare vilket gör att de flesta egenföretagare aldrig sjukskriver sig om det inte är riktigt illa ställt under lång tid.

Att man inte får avdrag för friskvård till sig själv om man har enskild firma är en annan idiotisk regel, även om de flesta revisorer brukar se mellan fingrarna med det. Eller att golf inte räknas som skattefri friskvård medan rosenterapi, fotmassage och körsång på jobbet gör det.

Om du vill föreslå regelförenklingar finns det numera en webbplats för det. Den heter Enklareregeler.se och verkar mycket lovande. Flera myndigheter har registrerade kontaktpersoner på sidan och du kan läsa andras förslag och kommentera dem direkt på sidan.


söndag 16 januari 2011

Läxor från 2010

I våras skrev vi ihop ett snabbt litet tidtagningsprogram för att ha koll på hur mycket alla jobbade. Både för att ha underlag för lönerna och för att ha koll på hur mycket tid vi lägger på varje uppdrag och kund.

Nu sitter jag och kikar tillbaka på hur mycket jag jobbat under 2010 och ser att jag arbetat någonstans mellan 100 och 140 timmar övertid varje månad om man jämför med ett vanligt heltidsjobb. Då har jag inte räknat all tid jag sitter hemma på kvällarna och jobbar. Jag har lägre timlön än de flesta andra. Nu i januari har jag försökt minska min arbetstid en aning, målet är att inte arbeta över 200 timmar per månad.

Men som egenföretagare får man ju inte lön efter hur mycket man jobbar, utan vilket resultat det blir. Hösten var bra, men det var tre saker som gick snett som jag måste förbättra under 2011.

1. Förbättra rekryteringsprocessen
Att ta in en polare till en nuvarande anställd lät som en god idé först. Han skulle extraknäcka för att stärka upp under sommaren, men det slutade med att han var hos oss ända fram till december. I efterhand skulle han åkt ut mycket tidigare, jag väntade på att han skulle visa resultat, men det gick riktigt uselt och det borde jag ha sett och styrt upp tidigare. Jag skulle tippa på att det här har kostat omkring 200 000 kr i uteblivna intäkter. Dessutom drabbade det de andra medarbetarna som fick täcka upp för den som inte presterade. Nästa gång testar vi alla anställdas kunskaper noga före anställning, även vänner till befintliga medarbetare.

Man kan alltid skylla på personen som inte gjorde ett bra jobb, men om jag hade hanterat det tidigare och inte gett honom flera chanser hade det inte blivit så dyrt.

2. Tydlig avstämning mot kund
De flesta av våra kunder är trevliga och vill göra rätt för sig, men i ett projekt hade vi inte varit tillräckligt tydliga med att det handlade om löpande timtaxa utan kunden tolkade uppskattningen på offerten som ett fastpris. Det i kombination med en medarbetare som var ovan i projektledarrollen gjorde att kunden blev överraskad när fakturan skulle skickas, och vi fick reducera den med nästan 100 000 kr. Kunden krånglade rätt mycket i det här fallet och beställde flera saker som inte ingick i den första offerten, men det var vi som var kassa på att kommunicera vilket gjorde att vi fick ta den ekonomiska smällen. Det ska vi inte göra om.

3. Ekonomihanteringen blev dyr
Vi använde oss av Deloitte för att hantera vår ekonomi. Slutsatsen är att det blev en dyr historia, och vi håller just nu på att byta till en lite mindre byrå utanför Växjö som erbjuder fler saker, personligare service och mer strategiska råd till ett betydligt lägre pris. Att lägga över 150 000 på redovisningstjänster per år för ett litet aktiebolag med fyra personer är inte hållbart, speciellt inte för oss som inte har så krånglig redovisning. Men tar man betalt per påbörjad kvart och hör av sig många gånger per vecka växer ju fakturorna rätt snabbt. Jag är glad att jag lade ut ekonomin för jag hade inte hunnit med att hantera den själv, men jag skulle varit bättre på att kolla upp priserna.

Men nu känns det bra inför det kommande året. Vi har duktiga medarbetare och flera nya kunder på gång in. Vi har fått några uppdrag inom mobil webbutveckling, vilket jag tycker är ett intressant område. 2011, here we go!


tisdag 4 januari 2011

Mycket snö men ingen ficklampa


Martin var här och hälsade på över nyår. Då passade vi även på att gräva ut vår lilla sommarbil ur en snödriva. Det tog en bra stund, och batteriet var helt dött. Paljon lunta mutta ei taskulamppua, som Dynamit-Harry skulle sagt. Men med med hjälp av en gammal Volvo 740 lyckades vi starta bilen på första försöket, och efter en vända till Alvesta för att ladda batteriet och äta pizza mår den ganska fint igen.

Jag gillar faktiskt rejäla vintrar. Hellre snö än slask, men hellre sommar än vinter.