måndag 19 april 2010

En månad med Toyota Prius


Nu har jag kört Toyota Prius 2010 i snart en månad. För att gå rakt på sak är det en fantastisk bil på flera sätt. För det första känns andas den silverfärgade skapelsen hi-tech i stort sett rakt igenom. Den är helt nyckelfri och känner av när man befinner sig i närheten, så det räcker att glida fram till bilen med nyckeln i väskan eller fickan så låser dörren snällt upp sig. Växelspaken till automatlådan som sitter i den futuristiska mittkonsolen har en praktisk bromsväxel som laddar upp det inbyggda batteriet när man vill bromsa in mjukt.

Sikten är bra, även om det tar ett tag att vänja sig vid den tvådelade bakrutan. Jag valde att sätta backsensor på bilen, vilket alltid känns extra tryggt vid backning med denna för mig ganska stora bil.

Bensinförbrukningen är låg, jag snittar på ungefär 0,5 l/mil, och då är min körning minst sagt blandad med både stadskörning och långfärder. Efter ett tag lär man sig vad som gör att bilen drar mycket bensin eftersom Toyota har slängt in lite diagram som visar hur mycket av batteriet som används, och när man går ur det så kallade Eco-mode och därmed kör omiljövänligt. En liten lampa visar aktuell hastighet direkt på vindrutan om man vill, det är en trevlig touch.

Jag irriterar mig dock på biltillverkarnas snålhet i att inkludera saker. En sådan självklarhet som golvmattor fanns inte med som standard ens i businesspaketet, utan det får man köpa till.

Den medföljande lösningen för telefon fungerar riktigt bra. Första gången du sätter dig i bilen kopplar du ihop din telefon (i mitt fall en iPhone) via blåtand med Priusens högtalarsystem. Sedan kan du ta emot och ringa samtal direkt i bilen. Det kopplar om automatiskt även för pågående samtal så fort du sätter igång bilen. Via AUX-ingången kan du dessutom använda din iPod eller iPhone för att spela upp musik.

Under långfärder är bilen ganska behaglig att åka i, även om sätena kan kännas lite för hårda efter en stunds åkning. Det är gott om utrymme både i fram- och baksätet. Jag gillar bagaget också, där man kan fälla båda baksätena och få mycket stort lastutrymme jämfört med vad jag är van vid.

När batteriet är tillräckligt laddat kan bilen gå enbart på el om du är lätt på gasen. Dock går motorn in ganska tidigt om du har klimatanläggningen igång eller gasar på lite för ivrigt. Men det räcker å andra sidan med en lätt nedförslutning för att bilen ska gå på enbart el även i hastigheter uppåt 90 km/h.

Så hittills är jag ganska nöjd.


1 kommentar: