onsdag 29 februari 2012

Björks buss – därför är aktionen mot dem missriktad


Björks buss är ett ganska vanligt bussbolag som bland annat genomför resor åt Svenska fotbollsförbundet. Bolaget har ett 60-tal anställda och har gått lite svängigt resultatmässigt de senaste åren. Ingen vinstmaskin direkt, men det har funnits i över 40 år och verkar gå hyggligt som företag.

För ett tag sedan fick bolaget ett uppdrag åt Migrationsverket. Björks buss insats bestod i att de skulle transportera folk från en plats till en annan, precis som de alltid gör. I det här fallet rörde det sig dock om flyktingar som skulle utvisas ur landet. Eftersom uppdraget var en aning politiskt känsligt valde man att täcka över skyltar som kunde användas för att identifiera Björks buss. Det är lite som att få uppdraget att bygga en valstuga åt Sverigedemokraterna. Det är kanske inget man skyltar stort med, men inte heller ett uppdrag man vägrar att utföra så länge betalningen och villkoren i övrigt är rimliga.

De flesta kloka människor klarar att hålla isär en professionell tjänst och ett politiskt ställningstagande. När man blandar de två blir det farligt.

Det finns dock en liten klick människor som uppenbarligen har svårt att se detta. Någon lekte detektiv och snokade fram bussföretagets namn. Sedan dröjde det inte länge innan en mini-mobb började gå hårt fram under hashtaggen #blockad på Twitter och upprörda människor samlas i en Facebookgrupp och skickar arga mail till bussbolaget. Hur tänker man? "Där fick dom. Ett mail rätt i fejset. Ha!"

Istället för att inse det faktum att bolaget utförde en tjänst de normalt utför varje dag för att få sin verksamhet att gå runt så tolkar man själva transporten som en åsikt om att utvisningarna är rätt. Ursäkta språket men det beslutet ligger väl för fasen inte hos ett bussbolag? Tror ni på fullaste allvar att en näringsidkare ideologiskt stöder alla företag och personer han eller hon utför en tjänst åt?

Vad innebär det här för Björks buss?

Vi kan ju titta på vad aktionen innebär i praktiken? I värsta fall får bussbolaget sätta upp ett mailfilter för att bli av med all spam som folk skickar in och kanske lite färre kunder än tidigare. De kanske får göra sig av med några anställda. Eftersom folk behöver resa ungefär lika mycket som tidigare kommer de antagligen att få jobb hos något annat bolag, så det drabbar egentligen bara bolagets ägare. Andra bussbolag kanske passar sig för att ta sådana uppdrag i fortsättningen, vilket antagligen leder till att polisen tar sina egna bilar eller hyr in ett bolag från Finland där eventuella arga hämdaktioner från en svensk Facebookgrupp inte har så stor genomslagskraft.

Scenariot "all press är bra press" kan också inträffa och ge Björks buss ännu fler uppdrag än tidigare. Men låt oss lämna det därhän, för då hade ju aktionen missat målet ännu mer.

I förlängningen är jag rädd jag att aktioner som denna bidrar till ett samhälle där företagare är rädda för att ta på sig politiskt känsliga uppdrag. Ett sådant samhälle vill nog ingen av oss leva i.

Så sluta upp med ert trams. Vill ni påverka så är det väl bättre att gå på folk som fattar besluten eller sätter upp reglerna för hur besluten ska tas? I längden kan ni bli riktigt farliga för vårt företagsklimat utan att ni förstår det själva.

4 kommentarer:

 1. Kunde inte sagt det bättre själv. Synd att det är annars ganska vettiga människor som hoppat på tramset, så korkat och kontraproduktivt att man blir mörkrädd.

  SvaraRadera
 2. Ord som tagna ur min mun. Vart är gilla-knappen?

  SvaraRadera
 3. Eh, ja, om det kostar ägaren och inte de anställda så har det ju lyckats. Om färre bolag vill ta på sig dessa uppdrag måste polisen ta egna bilar = dyrare = färre kan deporteras = aktionen har lyckats. Du skriver en massa saker i din artikel som faktiskt är positivt/beröm för aktivisterna. Många av dem skiter för övrigt antagligen fullständigt i hur sveriges företagsklimat ser ut!

  Ett företag som utför en tjänst gör ett aktivt val. Detta ÄR politik, de GÖR politik i det ögonblick de väljer att transportera flyktingarna.

  SvaraRadera
 4. Jag håller med om varje enskild del i artikeln. Nu är det tydligen så att Björks valt att avstå från att utföra dessa transporter i framtiden. Bolaget skriver samtidigt att de inser att detta knappast förändrar situationen för de utvisade. Heder åt bolaget som faktiskt verkar ha tydliga värderingar. Det hade faktiskt varit bättre att de kört vidare än att något annat bolag med mindre tydliga värderingar får tjäna pengar på de beslut som migrationsverket och inte ett litet bussbolag måste ansvara för.

  SvaraRadera