tisdag 3 mars 2009

Nytt projekt: Webbradion

Jag och Jonas har precis dragit igång ett nytt projekt som vi kallar för Webbradion. Tanken är att göra en podcast för folk som jobbar med webben. Varken jag eller Jonas har någon som helst erfarenhet av ljudinspelning/redigering sedan tidigare, vilket säkert märks. Men vi har fantastiskt roligt när vi försöker sätta ihop avsnitten.

I första avsnittet pratade vi med Jonas Lejon som har skapat Bloggy. Det var intressant att få reda på hur han arbetar, och kul att han ville ställa upp på vår första intervju.

Så, om du gillar webbutveckling tycker jag absolut att du ska gå till www.webbradion.net och prenumerera på vår podcast. Vi provar oss fram och tar gärna emot förslag på förbättringar. Intervjun börjar när det är ungefär femton minuter kvar av avsnittet.

Några tips till dig som vill spela in ljud, från en nybörjare till en annan:

1. Audio Hijack Pro är ett bra program att spela in ljud med. Det kan fånga upp ljud via alla program som låter i din dator, och att göra intervjuer via Skype blir en ganska enkel match.

2. När du har redigerat ihop allt låter folk ofta olika starkt i inspelningen. Det kan du fixa till med hjälp av programmet Levelator. Det går säkert att få bättre resultat med manuellt fixande, men det tar flera timmar att manuellt fixa det som Levelator ordnar på fem minuter.

3. Skaffa vettiga micar. Jag använder ett headset som heter Plantronics 750 DSP. Det är mycket bättre än mitt gamla Logitech-headset. Vi gjorde den första intervjun med kass utrustning, och det gick ju naturligtvis inte att fixa till ljudet i efterhand. Det visade sig att till och med de inbyggda micarna i MacBook fungerar bättre än ett headset från Clas Ohlson.

4. Resten av redigeringen gör jag i Garageband med hjälp av Audacity då och då. Skönt att bara kunna dra och släppa ljudklipp där de ska vara.


2 kommentarer:

  1. Kul att få se en svensk podcast om webbutveckling.

    Termen "webbutveckling" har blivit ganska bred på senare år och innefattar idag allt ifrån att blogga till att rita en logga i Photoshop (beroende på vem man frågar). Vad är tanken att fokus ska ligga på?

    SvaraRadera
  2. Vi tänkte fokusera på programmering och utveckling av webbapplikatoner/webbplatser och kombinera det med att plocka in lite av varje som har med uppbyggnaden av webbprojekt att göra. Men inte så mycket bloggande, mer "riktig" utveckling.

    Men just nu testar vi oss fram för att se var vi hamnar till slut. Det är nya jaktmarker för vår del.

    SvaraRadera