tisdag 10 april 2012

Instagram – fotografier för en miljard dollar

Så den sociala fotodelningstjänsten Instagram som kan få vilket halvtaskigt fotografi som helst att framstå som ett mästerverk med hjälp av finurligt sammansatta digitala filter har nu sålts till Mark Zuckerbergs Facebook för motsvarande sex miljarder svenska kronor.

Tjänsten har funnits i omkring två år, och det är bara en handfull anställda som arbetar där. Well played, måste jag säga. En av de bästa sakerna med Instagram är att de gör en sak och gör den bra. De håller inte på med mängder av saker omkring, utan att dela snygga foton med vänner och bekanta är hela grejen.

Givetvis ger det här hopp om en ljus framtid för många webbutvecklare och appmakare som hoppas att just deras idé ska köpas upp av någon jätte med alldeles för mycket pengar på fickan. Lika givet är det att de flesta av dem kommer att misslyckas. Många av dem kommer att göra sina applikationer för krångliga. Andra kommer att få slut på pengar innan de är framme. Men drömmen om resan dit är inte fy skam. Den kan sporra människor att göra stordåd.

Om fler kan lära sig läxan att göra en sak och göra den riktigt bra så skulle jag säga att försäljningen är en bra sak. Det är en läxa jag själv behöver lära mig, den är så enkel att förstå men så svår att följa. Affärsmässigt har jag svårt att se att köpesumman är rimlig för en tjänst som fortfarande saknar sätt att tjäna pengar. Å andra sidan är 30 miljoner användare värda ganska mycket sett över en längre tidscykel.

Med det sagt så hoppas jag verkligen att Instagram går ett bättre öde till mötes än Gowalla gjorde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar