torsdag 3 juli 2008

Tre sätt att höja lönen

Emelie skriver om våndorna kring sitt studielån och hur taskigt betalt lärare får. Jag instämmer i stora delar nu när jag har sett vad en lärare kan få i ingångslön, det är inget man blir fet på. Jag har också tagit studielån, men för min del var inte studierna särskilt viktiga. Istället använde jag dem som ett sätt att kunna finansiera starten av mitt företag. Att få starta eget-bidrag är i stort sett omöjligt. För min del känns studielånet som en bra investering, men för en lärare är det med dagens löner egentligen en förlustaffär jämfört med att börja jobba direkt efter gymnasiet. Om man nu inte är nöjd med lönen på jobbet som man har, vad gör man då? Det finns egentligen tre bra alternativ som jag kommer på nu:
  • Löneförhandla. Se till att du vet vad kollegorna tjänar, förklara varför du ska ha mer betalt och be chefen om en löneförhöjning. Ett bra sätt att sätta press på chefen är att fråga varför du inte skulle få högre lön. Då blir han tvungen att komma på några anledningar. Fixar du till de fel som han påpekar så har du ett guldläge i nästa löneförhandling. Jag extrajobbade på en restaurang ett tag. Tjejerna där tjänade betydligt mindre än killarna. Det visade sig senare att alla killarna hade koll på de andras löner, medan i stort sett ingen av tjejerna visste vilka löner som var standard och ingen av dem hade bett om löneförhöjning någon gång. Det är säkert inte hela sanningen bakom tjejernas lägre löner, men jag tror att det kan påverka en hel del.
  • Byt jobb till något på ett annat företag, inom samma bransch eller något helt annat. Det är ofta enklare att höja lönen en bra bit genom att flytta på sig än att löneförhandla. Risken är att du hamnar på något ställe där du inte trivs.
  • Skaffa en extra inkomst. Att dra igång ett eget litet företag som säljer något via nätet eller där du fixar folks bilar eller något annat du tycker är kul är inte så svårt. Välj gärna något som skiljer sig lite från det du gör på dagarna, men där du ändå kan ha nytta av dina erfarenheter. Du kanske föreläser om hur man löser svåra problem som du själv redan har tagit dig igenom, eller skriver en bok om något du är insatt i. Du kan till och med få hjälp med att hitta affärsidéer om inspirationen tryter.

1 kommentar:

  1. Tack för tipsen! Typiskt egen företagare att vara så driftig ;) Kanske har karriärsvalet, om man nu kan kalla läraryrket ett sådant, lite mer med pengafrågan att göra än vad som först syns.

    Jag visste vad jag gav mig in på när jag valde läraryrket. Att göra det jag brinner för kändes då viktigare än pengar. Men dessvärre är det saker man inte tänker på ens när man är ung och väljer inriktning. Även om jag var 22 år och ingen ungdom längre så insåg jag inte till fullo vikten av att faktiskt ha pengar så det räcker.

    Med ett år kvar på min utbildning och vid en ålder på 27 år prioriterar jag annorlunda och har andra sätt att se på livet. Framtida barn, kanske hus och bil och någonstans även lite resor och nöjen kräver en bättre ekonomisk situation än att vara singel och bo i en etta. Men visst är man sin egen lyckas smed och har man bara viljan och glöden så ska man väl få det att gå runt på något vis. Jag kan ju ta emot tips av min jämnåriga men ack så mycket mer logiskt fungerande plastbrorsa till exempel ;) Kram!

    SvaraRadera