tisdag 12 augusti 2008

10 tips om semester för egenföretagare

En av våra favoritplatser på jorden: Tauritodalen på Gran Canaria Jag har tagit lite välbehövlig semester ett tag. Nu är jag dock tillbaka i full fart på jobbet. Flera vänner har frågat mig hur en egenföretagare gör med semester egentligen. Många verkar helt strunta i semestern, men jag tror att man behöver lite ledighet på sommaren. Så här gör jag:
1. Stäng av kontorstelefonen. Jag sitter på ett ställe där receptionstjänster ingår i hyran. Det innebär att kunderna får prata med en trevlig tjej istället för mig. Om de vill kan de lämna ett meddelande, eller så får de mitt mobilnummer om det skulle vara något riktigt akut. På så sätt slipper jag störas i min semester förutom av de riktigt viktiga ärendena. Vissa frågar även efter numret till tjejerna, men än så länge har ingen lyckats.
2. Tala om för kunderna att du är på semester. De allra flesta förstår att du behöver vara ledig och kommer att skjuta på de saker de vill ha gjorda till ett senare tillfälle.
3. Gör bara roliga saker, plus det riktigt akuta. Okej, du trodde väl inte att en egenföretagare inom IT-branschen kunde låta bli sin dator i mer än tre dagar? Om du nu sitter vid datorn, se till att du bara jobbar med det som du tycker är kul. Sommarens regniga dagar är alldeles utmärkta för att fixa till en ny design på din egen webbplats eller färdigställa det där projektet du så gärna skulle vilja göra klart men aldrig hann.
4. Prova att härarbeta. Att jobba från ett annat ställe än ditt kontor kan vara en slags semester. Du kanske sitter vid sommarstugan och jobbar två timmar om dagen för att det vardagliga ska fungera, eller så sitter du på ett café och jobbar. Kolla in wifikartan för ställen med gratis uppkoppling och Working in a Public Place 101 för tips när du arbetar på caféer. Podcasten om härarbete på What's Next är också inspirerande.
För egen del blev det lite jobb på kvällarna från sommarstugan utanför Gislaved. Vi solade och badade på dagarna, och framåt kvällen satte jag mig en stund för att se till att inget akut hade dykt upp på jobbet.
5. Ge kunderna en uppskattad tid för färdigställande. Det är inte meningen att du ska jobba ihjäl dig på semestern. Om du kollar mailen varannan dag och talar om för kunderna att du kommer att fixa deras grejer, fast inte förrän på torsdagen vecka 33, så blir de flesta mycket lugnare än om du inte svarar alls för att du vill göra klart uppgiften innan du svarar. Det gäller för övrigt även när det inte är semestertider.
6. Ha med dig grejer för att lösa krissituationer. I mitt jobb innebär det mobiltelefon, bärbar dator och någon slags åtkomst till nätet. Då fixar jag det mesta utan att vara på kontoret. Du vet själv vad du behöver.
7. Bygg tjänster, sälj inte din tid. Det är helt okej att tjäna pengar på konsultarbete, men om du som egenföretagare ska kunna vara ledig utan att vara orolig för minskade intäkter blir det betydligt lättare om du har ett par webbtjänster eller andra. För min del ser tjänsten Gästbok.nu till att jag kan vara ledig en månad om året. Nu behövs bara 11 sådana tjänster till.
8. Tag semester när det är lite att göra. Det låter som en no-brainer, men många tar semester när alla andra tar semester. Det är inte säkert att det är det bästa valet. I stort sett alla branscher har en given svacka i orderingången en eller ett par gånger om året. Om du vet om när den tiden på året inträffar kan du planera din ledighet bättre. För min del handlar det oftast om att vi inte får några beställningar i slutet av juni och november. Däremot är augusti och december i stort sett alltid helt fullbokade. Ett par veckors ledighet i början av juli och slutet av november fungerar därför utmärkt.
9. Tag bättre betalt. Hör du till de där företagarna som inte har råd att ta semester? Det innebär att du tar för lite betalt om du är konsult. Höj priserna. De flesta som provar verkar få fler och nöjdare kunder efter en prishöjning. Exakt hur det fungerar vet jag inte, men jag har provat själv och flera av mina kollegor kan också intyga att det fungerar. Mer klirr i kassan innebär möjlighet till fler lediga dagar.
10. Utnyttja fördelarna. Som egenföretagare kan du bestämma själv när du är ledig. Det betyder att du kan ha semester i tre dagar, jobba en förmiddag när det råkar regna samtidigt som du hinner med att bada på eftermiddagen när solen tittar fram. Kompisarnas missnöjda uppsyn när man kan sticka iväg på en solig golfrunda direkt efter lunch medan de sitter kvar inomhus är värd mycket. Att du kan sticka iväg på en resa utomlands när priserna är låga är en annan fördel du kan dra nytta av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar