onsdag 21 oktober 2009

Starbucks till Sverige


Jag borde egentligen inte tycka om Starbucks, storebrorsamerikas gigantiska kaffekedja med dyrt kaffe i massor av butiker över hela världen. De lokala fiken är charmigare, har bättre kaffe och jag gynnar någon lokal näringsidkare.

Men det är något jag gillar med Starbucks. Det är inte bara det att jag blev serverad goda jordgubbsmilkshakes av söta japanskor under vårt besök i Tokyo. Det beror på min fascination för affärsfenomenet Starbucks. De har lyckats med sitt system. Ett enkelt erbjudande, du får samma grejer var du än besöker Starbucks och även om kaffet kanske inte är världens godaste smakar det alltid likadant. Du vet vad du får. På något sätt är det samma koncept som McDonald's har lyckats med för hamburgare. Om du levererar trygghet på det sätt som Starbucks gör kommer du att få många kunder som inte gillar att bli överraskade.

Men det är klart, alla företagare vill inte bli nästa Starbucks. För de som vill växa rejält är dock en studie av Starbucks mycket intressant. Både för midjemåttet och storleken på företaget.

Det jag skulle komma fram till är att Starbucks lanserar sin första coffeshop i Sverige nu enligt DN. Det lär dröja innan de dyker upp i Växjö, även om jag tror att det hade varit ett utmärkt ställe att sitta och jobba lite på ibland när man varken vill vara hemma eller på kontoret. Fast vi i Växjö har ju Gusto som är experter på det där med kaffe, så vi är rätt nöjda ändå.

Starbucks i Nagoya, Japan

Ombildningen av Standout till aktiebolag är i full gång nu. Vi väntar bara på att försäljningen av gästbok.nu ska gå igenom så att vi kan får ett ordentligt avslut på den gamla enskilda firman. Jag har fått förstärkning av Ingemar och Kevin på kontoret nu, det underlättar men ger mig nya problem. Jag måste ju hålla dem sysselsatta också.


7 kommentarer:

 1. Jaha, när kan jag investera mina surt förvärvade slantar i Standout då? :)

  SvaraRadera
 2. Undrar om Starbuck kommer snart till Malmö? Har aldrig druckit kaffe därifrån och är lite nyfiken faktiskt!

  SvaraRadera
 3. Älskar deras kaffe så jag får väl sätta mig på planet från Göteborg till Arlanda då och då. Höppas att det även kommer hit.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Gusto är bättre, men de har en irriterande liten lokal :-(

  SvaraRadera
 6. SNÄLLA KOM TILL VÄXJÖ!!!! VI BEHÖVER ER HÄR! VI HAR INGET HÄR, BARA ESPRESSO HOUSE TYP MEN DET ÄR INTE SAMMA SAK!!!

  SvaraRadera