onsdag 7 juli 2010

Semester-ish

Jag har försökt varva ned lite i några veckor nu. Att göra något annat än att sitta framför en dator på ett kontor kan vara nyttigt för en kontorsnisse som jag. Därför har de senaste två veckorna ägnats åt att renovera stugan som vi köpte för ett år sedan. Egentligen är stugan fin som den är, men vi saknar en riktigt fin uteplats och skulle nog kunna ha nytta av ett sovloft på den oinredda vinden.

Så i näst intill olidlig hetta har vi kånkat 3 ton skifferplattor och 6 ton grus ett par hundra meter från parkeringsplatsen in på tomten. Vi började med att lägga ut gruset och platta till det med en vibratorplatta, även kallad padda, som vi hyrde och med stor precision lyckades få in i bilen.


Sedan var det dags för skiffret att komma på plats. Den här högen började vi med.

Vi valde ett hörn på måfå och satte igång helt enkelt. Vattenpasset användes flitigt och det stod tidigt klart att det skulle ta ganska lång tid om resultatet skulle bli bra. Skifferbitarna var ju rätt olika tjocka och det gigantiska pusslet hade inte alltid självklara lösningar.


Vi körde vidare in på gången eftersom vi hade fler plattor än vad vi behövde för själva uteplatsen.


Efter ett par dagars jobb i värmen var det dags att sopa väck gruset på stenarna.


Nästa steg är att lägga lite finare sand mellan skifferbitarna, både för att det är snyggare och för att hålla ogräset borta. Pappa kom förbi för att kolla att allt gått rätt till och ge lite byggråd.

Vinden gick det knappt att vistas på i värmen, så vi har varit begränsade till sena kvällar och tidiga morgnar än så länge. Vid svalare väder lär arbetet gå fortare. Just nu har vi fokuserat på att rätta till de misstag som de förra ägarna har ställt till med. Apropå misstag så lyckades jag trampa rakt igenom taket när jag skulle visa vinden för Peter. Rejäla skrapsår på benen och en ömmande bakdel har i alla fall lärt mig att kolla att brädorna ligger ordentligt på plats innan jag stiger på dem.


Taket är lagat nu och vi har börjat riva ut grejer från vinden. Det kommer en uppdatering om det längre fram.

Själv är jag ganska oerfaren inom byggandet, så jag tar tacksamt emot råd från vänner och bekanta som vet bättre. Stans alla byggfirmor verkar vara oerhört upptagna just nu, så det får nog bli att jobba på egen hand så långt det går.


1 kommentar: