söndag 30 januari 2011

Att kunna sin produkt

Jag har försökt äta lite annorlunda än jag brukar de senaste veckorna. Dels för att jag lite oväntat lade på mig tio kilo i höstas utan anledning (hej trettioårsåldern!), men även för att jag haft lite problem med magen. Så på inrådan av läkare provade jag att minska ner kolhydraterna i kosten. Det är inte så komplicerat, bara hoppa över bröd, pasta, ris och potatis samt drick vatten istället för mjölk och läsk.

Så idag när jag var ute på språng och behövde en snabblunch såg jag att hamburgarkedjan Max hade ett Low carb-mål. De har plockat bort brödet och har istället ett par stora krispiga salladsblad runt burgaren. Det ser lite udda ut, men fungerar bra. Problemet är inte hamburgaren, utan att tjejen i kassan frågar om jag "vill ha läsk och pommes till målet". Först ler jag lite, sen inser jag att hon inte har någon aning om vad hon säljer. Det är givetvis inte hennes fel. På något sätt borde hon ha fått utbildning i vad hon ska servera, och varför de har vissa saker på menyn.

I det här fallet är det kanske inte så allvarligt, men i ett annat sammanhang skulle det kunna innebära katastrof. Jag tänker på matallergier eller folk som inte äter fläskkött exempelvis. Medarbetarna måste kunna produkten.

Sedan slog det mig att vi har samma problem på jobbet. Jag sitter inne med en massa kunskap om våra produkter som bara jag vet om. Hur ser jag bäst till att alla medarbetare får del av detta? Internutbildning är svårt men viktigt, jag ska klura vidare på detta.


2 kommentarer:

 1. Jag tipsar om 37signals paket av tjänster. Vi funderar själva på det... Både publika och privata pages, writeboards mm

  Några 100 lappar i månaden för lite struktur :)

  SvaraRadera
 2. Ja där har du ju verkligen en poäng. Det är ju självklart egentligen men samtidigt så blir man så glad som kund när försäljaren verkligen kan sin produkt. Som i helgen när vi besökte två olika bensinmacker för att köpa bilbatteri. På de första visste de knappt vad ett bilbatteri var men på den andra fanns kunniga och intresserade unga killar som glatt hjälpte till. Gissa till vilken mack vi kommer att återvända?

  10 kg? Verkligen?

  Kram Emelie

  SvaraRadera