fredag 28 januari 2011

Test av SketchBook Pro till iPad

Vi drar igång ett par olika projekt där anpassning för iPad krävs, vilket föranledde att vi skaffade en sådan till kontoret. Jag gillar att skissa upp saker innan jag börjar producera dem, så därför tänker jag testa några olika skiss-program. Först ut är Sketchbook Pro till iPad.

Priset ligger på 55 kronor för iPad-versionen, men det finns även gratisvarianter för både Mac (SketchBookExpress) och iPhone. Det sköna med iPaden är att man kan använda fingrarna för att skissa, vilket går riktigt kvickt.

Jag kan visa hur jag gjorde för att skissa en snabb ikon till ett publiceringsverktyg, bara för att testa programmet.

Du kan skissa hur du vill, men eftersom programmet har stöd för lager tycker jag att det är enklast att börja med att skissa med en penna som påminner om vanlig blyerts. Tanken är att få struktur och former, det här lagret kan lätt få en kladdig känsla.


Nästa steg, om man vill ha en stiliserad bild, är att fylla i de största strecken med en penna som påminner om bläck eller tjock tusch. Detta gör jag i ett nytt lager ovanpå blyertsen. Det går bra att försöka många gånger, till skillnad från vanligt papper går det lätt att sudda ut eller ångra senaste om det blev fel.


Sedan kommer vi till färgläggningen. Det gör jag i ett lager under tuschlagret med ett verktyg som påminner om en airbrusch.

Till slut döljer vi det ursprungliga blyertslagret och exporterar som JPG eller PSD-fil (med lagren intakta) och skickar över dem till vår dator via e-post eller synkroniserar med iTunes. Dropboxstöd hade varit grymt, men det ska tydligen komma i framtida versioner.Nu är jag ju ingen designer, men det är kul att kunna skissa till enklare ikoner och annat. Om man inte vill att det ska se så handritat ut finns det flera verktyg i programmet som hjälper dig att få raka linjer. Klar köprekommendation för alla som gillar att skissa. Det går bra att använda fingrarna, men det verkar som om de flesta duktiga designers kompletterar med en penna, även kallad stylus, för att få till detaljerna bättre.

Här är någon som har arbetat lite mer i programmet och som visar hur det fungerar med mer avancerade motiv.1 kommentar: