söndag 16 januari 2011

Läxor från 2010

I våras skrev vi ihop ett snabbt litet tidtagningsprogram för att ha koll på hur mycket alla jobbade. Både för att ha underlag för lönerna och för att ha koll på hur mycket tid vi lägger på varje uppdrag och kund.

Nu sitter jag och kikar tillbaka på hur mycket jag jobbat under 2010 och ser att jag arbetat någonstans mellan 100 och 140 timmar övertid varje månad om man jämför med ett vanligt heltidsjobb. Då har jag inte räknat all tid jag sitter hemma på kvällarna och jobbar. Jag har lägre timlön än de flesta andra. Nu i januari har jag försökt minska min arbetstid en aning, målet är att inte arbeta över 200 timmar per månad.

Men som egenföretagare får man ju inte lön efter hur mycket man jobbar, utan vilket resultat det blir. Hösten var bra, men det var tre saker som gick snett som jag måste förbättra under 2011.

1. Förbättra rekryteringsprocessen
Att ta in en polare till en nuvarande anställd lät som en god idé först. Han skulle extraknäcka för att stärka upp under sommaren, men det slutade med att han var hos oss ända fram till december. I efterhand skulle han åkt ut mycket tidigare, jag väntade på att han skulle visa resultat, men det gick riktigt uselt och det borde jag ha sett och styrt upp tidigare. Jag skulle tippa på att det här har kostat omkring 200 000 kr i uteblivna intäkter. Dessutom drabbade det de andra medarbetarna som fick täcka upp för den som inte presterade. Nästa gång testar vi alla anställdas kunskaper noga före anställning, även vänner till befintliga medarbetare.

Man kan alltid skylla på personen som inte gjorde ett bra jobb, men om jag hade hanterat det tidigare och inte gett honom flera chanser hade det inte blivit så dyrt.

2. Tydlig avstämning mot kund
De flesta av våra kunder är trevliga och vill göra rätt för sig, men i ett projekt hade vi inte varit tillräckligt tydliga med att det handlade om löpande timtaxa utan kunden tolkade uppskattningen på offerten som ett fastpris. Det i kombination med en medarbetare som var ovan i projektledarrollen gjorde att kunden blev överraskad när fakturan skulle skickas, och vi fick reducera den med nästan 100 000 kr. Kunden krånglade rätt mycket i det här fallet och beställde flera saker som inte ingick i den första offerten, men det var vi som var kassa på att kommunicera vilket gjorde att vi fick ta den ekonomiska smällen. Det ska vi inte göra om.

3. Ekonomihanteringen blev dyr
Vi använde oss av Deloitte för att hantera vår ekonomi. Slutsatsen är att det blev en dyr historia, och vi håller just nu på att byta till en lite mindre byrå utanför Växjö som erbjuder fler saker, personligare service och mer strategiska råd till ett betydligt lägre pris. Att lägga över 150 000 på redovisningstjänster per år för ett litet aktiebolag med fyra personer är inte hållbart, speciellt inte för oss som inte har så krånglig redovisning. Men tar man betalt per påbörjad kvart och hör av sig många gånger per vecka växer ju fakturorna rätt snabbt. Jag är glad att jag lade ut ekonomin för jag hade inte hunnit med att hantera den själv, men jag skulle varit bättre på att kolla upp priserna.

Men nu känns det bra inför det kommande året. Vi har duktiga medarbetare och flera nya kunder på gång in. Vi har fått några uppdrag inom mobil webbutveckling, vilket jag tycker är ett intressant område. 2011, here we go!


2 kommentarer:

  1. Thanks for an idea, you sparked at thought from a angle I hadn’t given thoguht to yet. Now lets see if I can do something with it.

    SvaraRadera
  2. att ha kommunikation med kund är det absolut viktigaste av alla tre. Har man bara det har du råd att göra de andra två felen :)

    Jag kan också känna att ekonomihanteringen blir för dyr, men den är fortfarande billigare n att jag gör den själv så jag kör på. När det når kostnader på omkring 250 000 om året lägger jag över det och tar en anställd som sköter bokföringen själv.

    SvaraRadera