torsdag 6 mars 2008

CeBIT 2008 - dag två

Ingången till hall 3 på CeBIT-mässan i Hannover
Ingången till hall 3 på CeBIT-mässan i Hannover

Kvällen igår blev sen, så att bara orka ta sig upp på morgonen var en pärs för flera medresenärer. Själv tyckte jag att det var helt okej att gå upp, men så fort man satte sig i bussen för att åka till Hannover blev man en aning segare. Vi bodde nästan en timmes bussväg från mässhallen. Det gör vi av två anledningar: för det första blir det fånigt dyrt att bo inne i Hannover, och för det andra finns det knappt några hotellrum att få tag i inne i Hannover, även om man är ute i god tid.

Vi gick in i hall tre och hamnade mitt bland ett gäng utställare som sysslade med web content management. En lyckträff för min del, men tyvärr var jag alldeles för förvirrad och förbluffad över mässans storlek för att riktigt förstå hur jag skulle bete mig. Vi stannade knappt en gång i första hallen eftersom det hela tiden var något ännu mer spännande lite längre fram.

Mässan var gigantisk. Den består av tjugosju hallar, där varje hall är stor som omkring fyra fotbollsplaner. Jag tyckte att det var för stort. På tre timmar hade vi avverkat sju hallar, och då hade vi inte kommit i närheten av att titta i alla montrar. Många av hallarna gick vi rakt igenom.

Men det fanns många häftiga prylar. Vi fick demonstrationer av nya programvaror, fick titta på SSD-diskar och MP3-spelare samt imponeras av skärmar som styrdes enbart med ögonrörelser. En sak som förvånade mig var att det var så många kvinnor som besökte mässan. Jag skulle tippa på att omkring 25 till 30 procent var kvinnor, och det får räknas som högt i vår bransch.

Vi såg en genomskinlig skärm som man kunde projicera bilder på bakifrån. Det var extremt snyggt och när ingen bild visades på skärmen syntes knappt själva skärmen. Vi fick demonstrationer av Mindjet Manager, ett program för att skapa mindmaps på datorn. Vi fick även titta på Projektplatsens plattform. Den verkar totalt overkill i jämförelse med exempelvis Basecamp, vi var i montern en halvtimme och hade ändå inte fått alla grejer förklarade för oss.

Efter ett tag fastnade vi i hallen med RFID-teknik. Där fanns varianter på RFID som kunde läsas av på femhundra meters håll. Vi fick också demonstrerat teknik för hur man skapar RFID-taggar och sätter dem på paket så att man kan spåra paketen.

Företaget Rittal bjöd på lunch och gav oss samtidigt en guidad tur av deras kylningsskåp för servrar. De utför kylningen direkt i skåpen istället för att kyla ned ett helt rum. Dessutom kan de återvinna spillvärmen som kommer ut på baksidan av skåpet och använda det för att exempelivs värma upp intilliggande rum. Att slippa vistas i iskalla serverrum blir kanske en avgörande säljfaktor för många tekniker, även om den ekonomiska biten med att man sparar energi antagligen säljer in det hela hos deras chefer.

Framåt eftermiddagen hamnade vi hos Netadmin, ett företag från Linköping där en i gruppen precis hade blivit anställd. Vi fick en demonstration av deras webbplattform för att beställa nättjänster som internetuppkoppling, telefoni och tv. Lite som comhem, fast för vilken peratör som helst. Med en halvmiljon i instrallations- och licenskostnad kanske det inte är något för vem som helst. Det var dock glädjande att de tittade på att gå över till Ruby on Rails som plattform för det hela. Idag körde man java, men utvecklingstakten var man inte nöjda med.

Vi fick även titta på ett gäng mobiltelefoner i Microsofts montrar. De körde Windows mobile och försäljaren erkände glatt att strategin var att kopiera iPhone. Telefonerna var sjukt svåranvända, man behövde gå igenom en utbilding på medföljande CD för att förstå upplägget. I sammanhanget kan nämnas att iPhone levereras helt utan manual.

På kvällen var det dags för en udda upplevelse i Münchenhalle. Vi serverades öl i literstora glas av storbystade tyska damer i ett rasande tempo. Folk dansade på borden. Den tyska orkestern spelade ompa-ompa-musik. De tillresta japanerna blev fulla efter ett halvt glas öl. Tvåhundra danskar sprang omkring med blinkande horn på huvudet. En tjej utförde alkotest för några euro och vi blev samtidigt serverade mängder med flottig mat. Kort sagt var det en lyckad kväll.


Jag lyckades på något sätt hamna mitt emellan de enda två tjejerna på resan.

1 kommentar: