torsdag 10 december 2009

Därför borde du använda Github

Det här inlägget är riktat till alla programmerare där ute som ännu inte upptäckt det fina med Github. Många har aldrig arbetat med versionshantering över huvud taget eller i vissa fall snöat in på Subversion eller CVS. Då är det dags att titta på Git och Github nu.

Det finns massor av versionshanteringsprogram. Du bör välja Git, och en av anledningarna till det är Github. Låt mig visa vad man kan använda det till.

Häromdagen sprang jag på en plugin till vårt projekthanteringssystem, Redmine. Pluginen heter Schedules och låter en planera arbetet ned på timnivå för alla som är involverade i ett projekt. Perfekt, precis vad jag behöver. Så jag installerade pluginen, och insåg att det var bra skit, men jag saknade några saker.

Nu kommer det smidiga. Varje (publikt) projekt på Github har en Fork-knapp (gaffelknapp låter ju helskumt), som låter dig skapa en en egen kopia av projektet i ett nafs. Du kan sedan dela med dig av dina ändringar till den ursprungliga upphovsmannen som kan välja att ta med dem i sitt projekt eller låta dig köra ett eget race.

Nu är det dags att titta på nätverket för den här pluginen. Det kanske är någon som har vidareutvecklat den redan?


Visst var det så. Evan Davis (edavis10) arbete hade följts upp av bradbeattie, Goyello, RJ Rodger och Antono som alla hade bidragit med sina uppdateringar, buggfixar och förbättringar. Så jag valde att forka den som hade kommit längst i sin utveckling, skrev till de ändringar jag ville göra (svenska språkfiler) och tryckte upp dem på Github. Nu kan de andra välja att inkludera mina ändringar eller strunta i dem helt. Valfritt, smidigt och mycket smart sätt att dela kod på.

Vill du komma igång med Git? Här är några länkar. Tipsa gärna om fler i kommentarerna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar