onsdag 29 december 2010

Sömnproblem?

Jag har hört att ungefär var tionde svensk har rejäla sömnproblem. Som tur är har jag aldrig svårt att sova, jag är bara lite dålig på att gå och lägga mig. Det är lätt hänt att man fastnar vid något intressant programmeringsproblem som tar en timme eller fem att lösa. Men vill jag sova så sover jag.

För folk som inte har det lika lätt kom det i höstas en publikation från Washington State University som visar hur hjärnan slår på sömnläget. De vet vilken mekanism i hjärnan som är sammankopplad med att somna. Det innebär antagligen att vi kan utveckla ännu effektivare sömnmedel i framtiden, eller i alla fall reda ut vad det är för fel på folk som har svårt att sova fast de är trötta.

Mer läsning hittar du på canada.com eller derrenbrown.co.uk där jag först hittade artikeln.

Just nu läser jag förresten boken The 4 Hour Body, en uppföljare på The 4 hour work week. Som vanligt pratar Tim Ferris om intressanta ämnen, bland annat sömn, träning och mat, och diskuterar bland annat Paleo Diet, även om han är rätt duktig på att överdriva också. Jag återkommer med en recension.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar