tisdag 14 december 2010

Dubbla verksamheter

Idag åt jag lunch med Johanna i Ljungby. Vi hittade ett ställe som heter Matdesign. De ligger på Föreningsgatan i Ljungby, och grundkonceptet är att vara en liten delikatessbutik med lyxig choklad, franska ostar, italiensk skinka, matlagningstillbehör och andra pryttlar till köket. Det intressanta är att de har varorna längs väggarna och driver en restaurang i mitten. Folk sitter ner och äter lunch och medan de väntar på maten har de fullt upp med att kolla in utbudet i butiken.

Blandningen är intressant och borde kunna appliceras på fler brancher. Lokalkostnaden är ofta en stor post i utgifterna för butiker, så att kunna dubbelutnyttja lokalen är antagligen enbart en fördel. Den enda nackdelen jag kan komma på är att man kan tappa fokus, men i det här fallet är verksamheterna tillräckligt närliggande för att det ska kännas relevant. Det hade till och med kunnat gå att ta konceptet ännu längre: ställ upp olivoljan och parmesanosten som användes för att tillaga dagens rätt direkt på disken när man kommer in. Folk som betalar för att provsmaka är väl varje delikatessbutiks dröm?

Så för att spåna fritt: En sängbutik som även är ett hotell? En musikaffär som anordnar konserter på kvällarna? En Mac-butik som anordnar datorutbildningar?

För övrigt glömde jag mobiltelefonen hemma idag. Man känner sig naken, även om jag egentligen inte behövde telefonen just idag då jag ändå hade fullt upp med att undervisa studenterna. I morgon är sista dagen för utbildningen den här veckan, sedan blir det slutredovisning på tisdag nästa vecka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar