fredag 31 december 2010

Dovo Shavette - försenad julklapp

Vid lunchtid idag plingade det till i telefonen. Jag hade ett paket att hämta ut på Gamla Cigarrbutiken inne i stan. Det var årets julklapp till mig själv: lite nya rakgrejer.

Jag har alltid kört Gillette tidigare, och det har väl fungerat hyfsat. Däremot har jag rätt kraftig skäggväxt, så framåt eftermiddagen känns det stubbigt igen. Den enda gången det inte gjorde det var när jag för första gången gick till en barberare under en semesterresa i den lilla byn Side i Turkiet. Jag blev nyfiken på vad han använde för redskap, och det visade sig att det var en så kallad Shavette, eller Straight Razor with Disposable blades som han kallade det.

Det här var väl fyra-fem år sedan vid den tiden då Elias och Frans var heta med Who's da man - Zlatan, Zlatan. Jag har inte reflekterat över det så mycket mer, men nu när jag snart är gubbe på riktigt kändes det lägligt att testa old style-shaving.

För det första är en Shavette vass. Riktigt vass. Så vass att det inte ens gör ont om man skär sig. Det är bra, för skär sig gör man. Det finns ju en anledning till att vanliga rakhyvlar kallas för Safety Razors.

För jämförelsens skull rakade jag halva ansiktet med Shavetten och resten med min vanliga Gillette Fusion Super Duper Power Mega Battery Explosion The Very Best A Man Can Get™. Det tog lååång tid med Shavetten. Jag var nog överdrivet försiktig, men jäklar vad bra det blev. På andra sidan försökte jag vara lika noggrann, men visst gick det kvickare.

Efter några timmar var dock skillnaden slående. Stubben känns tydligt i ena halvan av ansiktet, men inte i på andra sidan. Shavette vs Gillette 1-1. De är på olika saker, kan man säga. Sedan slipper man ju köpa Gillettes snordyra rakblad. Bladen till en Shavette kostar omkring en hundring för 20 blad, som man dessutom delar på mitten, så det är egentligen 40 blad. Varje blad räcker ungefär lika länge som Gillette-bladen, det vill säga 5-7 rakningar beroende på skäggväxt.

Hur som helst var det kul att testa något nytt.

3 kommentarer:

  1. Sjysst. Var kan man köpa sådana?

    SvaraRadera
  2. Tobias, gå in på www.gents.se och botanisera.

    David, du måste vara en väldigt bra kund hos Gillette om du byter rakblad redan efter 5-7 rakningar.

    SvaraRadera