torsdag 3 januari 2008

Hoppa av din IT-utbildning om du får jobb

Peter Larsson skriver i IDG om hur glappet mellan näringsliv och lärosätena i landet ökar. Inom IT-branschen är det definitivt en sanning. Samtidigt skriver Computer Sweden om att allt fler hoppar av IT-utbildningarna. Jag tycker att det är helt rätt och bra. Det jag har sett av IT-utbildningarna i Sverige blir jag inte imponerad av. Universiteten säger att man inte ska hoppa av innan man har fått examen eftersom man då riskerar att bli av med jobbet i lågkonjunktur. Det är knappast troligt. Är du en tillgång för det företag du jobbar på lär du kunna behålla ditt jobb eller få ett nytt utan några större problem. Har du däremot bara en utbildning utan någon arbetserfarenhet ligger du mer pyrt till. Dan skriver om kassa utbildningar, fast på sitt egna vis:
I dagens samhälle finns det ett enormt dilemma. Det är följande: 1. Man har stor fördel i arbetslivet med en examen. 2. Det är slöseri att plugga för man lär sig inget vettigt.
Själv såg jag studerande som ett alternativ till att få starta eget-bidrag (som för övrigt endast verkar ges till långtidsarbetslösa nuförtiden). Man pluggar en utbildning man lätt kan glida igenom utan större ansträngning, får sitt studiemedel och har därmed pengar att leva på medan man startar sitt företag. Har man dessutom tur stöter man på en och annan intressant kurs på vägen - i mitt fall en kurs i bokföring och ett par i projektledning. Ett annat problem med IT-utbildningarna är att de verkar hålla rätt låg kvalitet, eller rättare sagt att de släpar efter. Branschen rör sig snabbt, och det duger inte att det dyker upp kurser i ämnen som var aktuella för två år sedan. Speciellt inte om utbildningen i sin tur tar tre år att genomföra. Jag har plockat in ett antal studenter på praktikplatser till mitt företag från utbildningar vid Växjö universitet, och deras lärare verkar inte ha en susning om hur det går till ute i verkligheten. Lite sorgligt kan jag tycka. Speciellt för studenterna som tror att deras kunskap är användbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar