tisdag 24 juni 2008

SproutCore - flashdödaren?Jag höll på att missa det eftersom jag bara såg Keynoten från Apples utvecklarkonferens där iPhone 3G presenterades. Det dök nämligen upp ett ramverk för att skapa webbapplikationer. Ramverket heter SproutCore och används för att bygga program som körs på nätet men som beter sig som vanliga desktop-program. Spana in deras demo.

Alltihop bygger på javascript, vilket innebär att du slipper Flash och Silverlight. Flash blir lätt långsamt på Mac-datorer och Silverlight finns det inte stöd för överallt. Javascript är däremot mycket vanligt förekommande och hyggligt snabbt.

Det riktigt intressanta är att alltihop är open source, och att Apple använder det för att skapa sina nya webbtjänster. Det borgar för att det kommer att bli både snyggt, snabbt och framför allt användarvänligt. Du kan använda Ruby on Rails, .NET, PHP eller i stort sett vilken plattform som helst som backend så länge den kan leverera XML eller JSON tillbaka till SproutCore. Jag får säkert anledning att testa detta i sommar.

2 kommentarer:

  1. Det verkar riktigt coolt, synd att man får lite javascriptfel när man testar med IE version 7.0.60000

    SvaraRadera
  2. Jag räknar med att det är hyfsat buggfritt om sisådär sex månader. Demoexemplet är ganska gammalt, så det behöver nog uppdateras en aning.

    SvaraRadera