fredag 27 juni 2008

iPhone-prissättningen


Telia presenterade priserna för iPhone idag. Men Telia lyckas inte riktigt kommunicera det förmånliga i sina priser. De flesta tycker nog vid en första anblick att det hela är dyrt. Inte telefonen, utan abonnemanget.

Vi kan väl försöka bryta ner det och se om det är en bra deal eller inte. Jag brukar alltid köpa telefoner och abonnemang separat.

Som jag ser det borde väl telefonen som sådan hamna på omkring 5000 spänn om den köptes helt löst. Nu får man köpa den för 2500 kronor istället. Utslaget på 18 månader, vilket är den minsta bindningstiden, blir det 139 kronor per månad som man får i rabatt på telefonen.

Trafiken som ingår i abonnemangen är ett skämt om man ska använda telefonen till surfning. I det finstilta står det att man får betala 20 kronor per MB utöver den trafik som ingår i paketet. Det står även, vilket många verkar ha missat, att det finns en maxtaxa på 9 kronor per dag. Låt oss säga att vi verkligen maxar ut surfabonnemanget totalt:

Internet: 9 kr * 30 dagar = 270 kr
Telefon & SMS: 299 kr
iPhone-rabatt: -139 kr
-----------------------------
Det resulterar i 430 kr per månad för ett abonnemang med fri surfning. Fortfarande i högsta laget, men jag tror att Telia hade tjänat på att sälja lurarna för omkring 5000 spänn. Folk börjar bli rädda för höga månadsavgifter.

Om man vill gå ett steg längre och säga upp sitt mobila bredband och istället använda iPhone som 3G-modem (om det nu kommer att fungera) så hamnar månadskostnaden på omkring 300 kronor, för mig innebär det ungefär en hundring mer än jag betalar i nuläget. Då börjar nog folk att tycka att det är mer rimligt eftersom man får surfa obegränsat för de pengarna, men hur många räknar på det viset?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar