David skriver om livet som egenföretagare, goda vanor, mac, ruby on rails, smarta lösningar och andra sporadiskt påkomna saker
onsdag 27 augusti 2008
Nytändning
Nytänd, inte utbränd.
Senaste veckan har både jag och Johanna varit förkylda. Produktiviteten och orken har varit i botten. Men nu är jag frisk(are), och fick en nytändning på Klottr. Jag uppgraderade alltihop från Rails 1.2.3 till 2.1.0 och fixade så att kreditkortsbetalningen fungerade. Det är rätt mycket som har hänt mellan de två versionerna, men nu är jag igång igen.
Vad kul det är att utveckla i Rails! Idag har jag förutom Klottr suttit med tre andra projekt. Ett av dem är skrivet i Ruby on Rails, de övriga två i PHP. Jag drar mig verkligen för att sitta med PHP-projekten, för det är så mycket omständligare att göra ändringar, jobbig syntax och framför allt är det inte lika roligt som att jobba i Ruby on Rails. Tur att man kan välja själv och slipper sitta med det hela dagarna.
I helgen blir det golf, och i morgon dyker en gammal vän upp på besök.
tisdag 26 augusti 2008
Alltåt
Ordet alltåt uppfann jag under ett samtal med Martin. Vi har många riktningsord som slutar på åt i svenskan; framåt, bakåt, uppåt, nedåt, ditåt. Alltåt betyder åt alla håll.
- Ditt hår står alltåt. (Sägs till någon med rufsigt hår)
- Vi provade att gå alltåt, men hittade ändå inte rätt
- Hon har en yvig stil, den spretar alltåt.
Den faktiska nyttan av ordet är antagligen inte en bråkdel så stor som den teoretiska nyttan av detsamma. Men det uppskattas säkert av vokabulärfetischister. Dessutom lär det här blogginlägget komma upp på sökningar efter både vokabulärfetischist och alltåt, vilket i sig är en bonus. Tänk vad besökare jag kommer att få.
söndag 24 augusti 2008
Ante och Hannas bröllop
Inom vissa arter är det vanligt att honan äter upp hannen omedelbart efter avslutad parning.
Vi var på bröllop i helgen. Du kan ta det som ett ålderstecken om du vill, för när vännerna börjar skaffa små kopior av sig själva och utväxla ringar i stora vita byggnader betyder det oftast att du själv håller på att närma dig trettio.
Ante är en gammal vän som jag inte träffar så värst ofta, men våra intressen för musik, programmering, ord och whiskeysorter medför att vi borde ses mycket oftare. Hans trevliga fru Hanna är inte heller svår att umgås med. Bröllopet hölls i Grebbestad, en mysig liten fiskeby med många norrmän, dyr mat och god fisk. Det ligger inte helt nästgårds från Växjö, vilket gör att vi nu är helt slut efter över 12 timmars körning i helgen. Men det var det värt!
På vägen dit råkade vi ut för en liten incident. Jag är inbiten prylgalning och hade införskaffat en GPS till bilen för att säkert hitta fram. Men fem mil ifrån tänkt destination deklarerar skiten att vi är framme. Efter en kort konsultation med brudgummen och bruden över telefon kom vi fram till att så inte alls var fallet. Det slutade dock lyckligt när vi helt manuellt hittade rätt de sista kilometrarna. Med uppdaterade kartor hade det antagligen gått betydligt bättre.
onsdag 20 augusti 2008
Nya klubbor: Srixon I-701
Jag har satsat en del på golfen i år, och är snart uppe i 40 spelade rundor. Det började bli dags för nya klubbor, så jag passade på att shoppa från USA nu när dollarn är låg. Det blev ett helset Srixon I-701 med stiff-skaft. Första rundan spelade jag idag med Stefan. Ösregn och mörker till trots blev det 37 poäng och sänkning, så klubborna får med beröm godkänt.
fredag 15 augusti 2008
Pizza via nätet - det var på tiden
Det är inte så ofta vi äter pizza, men när vi ska göra det vill man ha pizzan hemkörd. Det finns då två problem: 1) Pizzabuden accepterar endast kontanter, och vi vill betala med kort. 2) Man får sitta i telefonkö för att beställa.
Nu verkar det som om problemet är löst. Det går alldeles utmärkt att beställa pizza via nätet på onlinepizza.se. Bra idé och bra genomfört. Pizzeria Planeten har dessutom rätt hyfsade pizzor.
tisdag 12 augusti 2008
10 tips om semester för egenföretagare
En av våra favoritplatser på jorden: Tauritodalen på Gran Canaria
Jag har tagit lite välbehövlig semester ett tag. Nu är jag dock tillbaka i full fart på jobbet. Flera vänner har frågat mig hur en egenföretagare gör med semester egentligen. Många verkar helt strunta i semestern, men jag tror att man behöver lite ledighet på sommaren.
Så här gör jag:
1. Stäng av kontorstelefonen. Jag sitter på ett ställe där receptionstjänster ingår i hyran. Det innebär att kunderna får prata med en trevlig tjej istället för mig. Om de vill kan de lämna ett meddelande, eller så får de mitt mobilnummer om det skulle vara något riktigt akut. På så sätt slipper jag störas i min semester förutom av de riktigt viktiga ärendena. Vissa frågar även efter numret till tjejerna, men än så länge har ingen lyckats.
2. Tala om för kunderna att du är på semester. De allra flesta förstår att du behöver vara ledig och kommer att skjuta på de saker de vill ha gjorda till ett senare tillfälle.
3. Gör bara roliga saker, plus det riktigt akuta. Okej, du trodde väl inte att en egenföretagare inom IT-branschen kunde låta bli sin dator i mer än tre dagar? Om du nu sitter vid datorn, se till att du bara jobbar med det som du tycker är kul. Sommarens regniga dagar är alldeles utmärkta för att fixa till en ny design på din egen webbplats eller färdigställa det där projektet du så gärna skulle vilja göra klart men aldrig hann.
4. Prova att härarbeta. Att jobba från ett annat ställe än ditt kontor kan vara en slags semester. Du kanske sitter vid sommarstugan och jobbar två timmar om dagen för att det vardagliga ska fungera, eller så sitter du på ett café och jobbar. Kolla in wifikartan för ställen med gratis uppkoppling och Working in a Public Place 101 för tips när du arbetar på caféer. Podcasten om härarbete på What's Next är också inspirerande.
För egen del blev det lite jobb på kvällarna från sommarstugan utanför Gislaved. Vi solade och badade på dagarna, och framåt kvällen satte jag mig en stund för att se till att inget akut hade dykt upp på jobbet.
5. Ge kunderna en uppskattad tid för färdigställande. Det är inte meningen att du ska jobba ihjäl dig på semestern. Om du kollar mailen varannan dag och talar om för kunderna att du kommer att fixa deras grejer, fast inte förrän på torsdagen vecka 33, så blir de flesta mycket lugnare än om du inte svarar alls för att du vill göra klart uppgiften innan du svarar. Det gäller för övrigt även när det inte är semestertider.
6. Ha med dig grejer för att lösa krissituationer. I mitt jobb innebär det mobiltelefon, bärbar dator och någon slags åtkomst till nätet. Då fixar jag det mesta utan att vara på kontoret. Du vet själv vad du behöver.
7. Bygg tjänster, sälj inte din tid. Det är helt okej att tjäna pengar på konsultarbete, men om du som egenföretagare ska kunna vara ledig utan att vara orolig för minskade intäkter blir det betydligt lättare om du har ett par webbtjänster eller andra. För min del ser tjänsten Gästbok.nu till att jag kan vara ledig en månad om året. Nu behövs bara 11 sådana tjänster till.
8. Tag semester när det är lite att göra. Det låter som en no-brainer, men många tar semester när alla andra tar semester. Det är inte säkert att det är det bästa valet. I stort sett alla branscher har en given svacka i orderingången en eller ett par gånger om året. Om du vet om när den tiden på året inträffar kan du planera din ledighet bättre. För min del handlar det oftast om att vi inte får några beställningar i slutet av juni och november. Däremot är augusti och december i stort sett alltid helt fullbokade. Ett par veckors ledighet i början av juli och slutet av november fungerar därför utmärkt.
9. Tag bättre betalt. Hör du till de där företagarna som inte har råd att ta semester? Det innebär att du tar för lite betalt om du är konsult. Höj priserna. De flesta som provar verkar få fler och nöjdare kunder efter en prishöjning. Exakt hur det fungerar vet jag inte, men jag har provat själv och flera av mina kollegor kan också intyga att det fungerar. Mer klirr i kassan innebär möjlighet till fler lediga dagar.
10. Utnyttja fördelarna. Som egenföretagare kan du bestämma själv när du är ledig. Det betyder att du kan ha semester i tre dagar, jobba en förmiddag när det råkar regna samtidigt som du hinner med att bada på eftermiddagen när solen tittar fram. Kompisarnas missnöjda uppsyn när man kan sticka iväg på en solig golfrunda direkt efter lunch medan de sitter kvar inomhus är värd mycket. Att du kan sticka iväg på en resa utomlands när priserna är låga är en annan fördel du kan dra nytta av.
Arkiverat i:
egenföretagare,
ekonomi,
härarbete,
semester
måndag 4 augusti 2008
Använd proffs
... inte automatiska översättare. Den kinesiska texten betyder Restaurang, men den webbaserade översättningstjänsten verkar inte ha fungerat så bra.
(Via Dear Jane, tack för tipset Stefan)
Installera Ruby on Rails med Fiveruns install
När du behöver komma igång med Ruby on Rails kvickt, exempelvis för att introducera en ny kollega eller bara för att testa Rails kan du överväga att testa Fiveruns install. Det är en installerare som ser till att du får Ruby, Rails, webbservrar, databaser, subversion och inte minst Rmagick för att manipulera bilder. Git verkar vara det enda jag saknar i nuläget, men det går ganska kvickt att fixa på egen hand.
Finns i nuläget för Mac OS X och Linux. En Windows-version är på gång.
söndag 3 augusti 2008
Trähus behöver inte vara tråkiga
Idag sprang jag på historien om killen som byggde sitt trähus. Det är en byggnad som från början bara var menad att bli två våningar hög, men efter att ha sett trähus i Japan och Skandinavien blev han inspirerad att fortsätta bygget. Slutresultatet är förundrande, även om jag själv inte skulle vilja bo där.
De lokala byggnadsmyndigheterna försökte sätta stopp för bygget eftersom det inte är tillåtet med träbyggnader högre än två våningar på grund av brandrisken. Det löste han smidigt genom att bygga ett tak efter två våningar och kalla resten för dekorativ tillbyggnad.
Via I am Rice
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)