fredag 5 september 2008

När ska man låta kunden hållas?

Det är inte första gången det händer. En kund, vi kan kalla honom för Nisse, köper tjänster av oss, och både kunden och slutanvändare är helnöjda. Ända till en dag då Nisse plötsligt får en förfrågan om att lägga till en ruta längst upp till höger med massa statistik från en av sina kunder. Nisse vill göra sin kund glad och nöjd. Därför vänder han sig till oss och frågar om det går att införa den nya funktionen. - Visst går det, säger vi. Inga problem alls. Förutom att det inte alls passar in i den grafiska formgivningen, strider mot det som de flesta kunder gillar med produkten (enkelhet), och egentligen bara tillför något för den här enda slutkunden. Men trots vilda (nåja) protester från vår sida blir det ofta så att kunden (Nisse) ändå går vidare och vill genomföra förändringen. Vi får fakturera utvecklingstimmar, Nisse blir nöjd för stunden och vi slipper bekymren. Men det känns inte bra. Ska man stå på sig ännu mer? Eller har jag gjort mitt jobb när jag protesterar och förklarar varför kunden inte borde göra på det sättet? I de projekt jag bestämmer över själv brukar jag visserligen lyssna på kundernas åsikter, men jag gör sällan ändringar för att göra en enstaka kund nöjd. Om det är fem eller tio personer som säger samma sak kan jag överväga det, eller om jag själv råkar tycka att förslaget är ovanligt bra. Nu ska jag sätta mig och genomföra några förändringar på en webbplats. Den kommer att bli sämre. Jag har talat om det för kunden. Men kunden blir nöjd och jag får betalt. Helt galet, egentligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar