torsdag 20 november 2008

Git - min nya bästis

Om du arbetar seriöst med webbutveckling använder du naturligtvis någon slags versionshanteringsprogram för att kunna gå fram och tillbaka mellan olika versioner av dina webbplatser. Jag kör mestadels med Git nuförtiden, det är både bättre och snabbare än Subversion som jag använde tidigare. Framför allt kan man jobba med olika varianter (branches) av sin kod på ett smidigt sätt. Du kan alltså parallellt arbeta med version 2.0 av en webbplats medan du gör uppdateringar av version 1.5. När de är klara slår du bara ihop dem. Jag har kört Git på alla nya projekt sedan i augusti någon gång, och det är inget jag ångrar. Nu har det dykt upp en lovande grafisk Git-klient till Mac OS X. Den har det föga fantasifulla namnet GitX och är i skrivande stund uppe i version 0.5. Själv jobbar jag snabbast i terminalen, men det är ett utmärkt alternativ för folk som inte använder Git så ofta. Dubbelklicka på filerna som ska checkas in till vänster, de dyker upp i det högra fältet. När du är färdig skriver du ditt logg-meddelande i mittenrutan och trycker på Commit. Enkelt och bra. Ikväll blir det vampyr-film på bio med Mia och Christian, och till helgen laddar jag inför Tobias födelsedagspartaj. Det ska bli skönt med lite paus från allt programmerande.

3 kommentarer:

 1. Hej David!
  Såg att du skulle till 24businesscamp. Står själv på väntelistan och hoppas att få komma med. Skulle vara kul att träffas och prata nördigheter :)

  I GitX kan man bara kolla på lokala repos vad jag förstår. Men större delen av mina ligger avlägset, med tanke på capistrano osv. Hur löser du det problemet? Går det att deploya med capistrano från ett lokalt repository kanske? Hoppas du förstår min dumma fråga.

  /Jonas

  SvaraRadera
 2. Jag har satt upp ett git repository med hjälp av gitosis på en VPS som jag pushar till. Sedan använder jag capistrano för att hämta från det repositoryt vid deploy.

  Så länge du har en lokal kopia går det bra att jobba med repositorys som ligger på en annan server, kika under select-listan branches i huvudvyn.

  Vi får hoppas att du får plats på 24HBC, det lär blir ett par mycket intressanta dagar. :)

  SvaraRadera
 3. Nu inser jag att frågan var dummare än jag trodde. Det är ju bara att öppna det klonade repot.. Aja, hoppas vi syns i Januari i alla fall!

  SvaraRadera