onsdag 18 februari 2009

Att ta ordentligt betalt

Internetworld, en tidning om affärer på nätet, testar varje år webbhotell som riktar sig mot den svenska marknaden. I den sjätte delen av testet ojar skribenten sig över hur Internet.se lurar kunder genom att ta mer betalt än de andra webbhotellen.

Jag håller inte riktigt med. Det finns mängder av företag som tar mer betalt än andra för precis samma varor, det här gäller inte bara på Internet. Oftast har det samband med olika kvalitet på varorna eller tjänsterna, eller helt enkelt att man har valt en annan prissättning för att man tror att det går att tjäna mer pengar på det sättet. Så länge man ger kunden ett ärligt erbjudande som kunden själv väljer att nappa på eller inte är det väl inga konstigheter?

Vissa av webbhotellen i testet använder domäner som lockvaror för att få in kunder till sina andra tjänster. Internet.se vill antagligen inte ha in kunder som enbart köper domäner, utan har förhållandevis höga priser på detta.

Inte ens när det gäller exakt samma produkt är det lurendrejeri att ta ut högre pris. Är priset det viktigaste går du kanske till den som är billigast. Men om din egen tid är viktigare än att leta priser tar du antagligen det första erbjudandet som verkar rimligt.

Företag måste kunna få ta vilket pris de vill för sina varor. Kostar det för mycket lär det dyka upp konkurrenter inom kort, och kostar det för lite går företaget med förlust. I stora drag är det hela ganska enkelt.

Jonathan Sulo som tidigare arbetade på ett av webbhotellen i testet är också inne på ungefär samma tankar som jag.


1 kommentar:

  1. Nja, det bör framgå att de tar ett överpris om de anser att kunden inte är komplett.

    SvaraRadera