tisdag 10 februari 2009

Egenföretagare: håll koll på inkomsterna

För oss egenföretagare fungerar det inte riktigt som för alla andra. Vi kan gå till jobbet och jobba 40 timmar i veckan och ändå inte vara säkra på att få någon lön. Eller få dubbelt så mycket lön ena veckan än vi får nästa, trots att vi gjorde samma mängd arbete.

Det som räknas är helt enkelt hur mycket man kan fakturera. För de flesta företagare är inte kostnaderna problemet, det är intäkterna. En vanlig egenföretagare inom tjänstesektorn kanske har utgifter på 5 000 kr till 15 000 kr varje månad beroende på hyra och andra faktorer. Om man ska ha ut en lön på 20 000 efter skatt innebär det i runda slängar att man måste fakturera 45 000 kr plus moms utöver de kostnader man har, totalt någonstans mellan 50 000 och 65 000. Annars blir det ingen marmelad på osten och ingen kebabpizza på fredagkvällen.

För att ha lite extra koll på om jag behöver jobba över eller kan ge mig ut på en golfrunda brukar jag skriva in försäljningssiffrorna i ett Numbers-ark (som Excel, fast på Mac). En rad per dag i månaden, och fem kolumner.

Exempel:

Jag börjar med att sätta upp ett mål för månaden och sedan fylla i kolumnen mål dag för dag. Jag vet att jag säljer en del produkter med automatik som ger några hundralappar varje dag även på helgerna, så därför har jag inkluderat dem. Vet du att du inte får någon inkomst när du inte jobbar kan du helt enkelt nolla den kolumnen på helgerna.

Sedan fyller jag i hur mycket jag har jobbat i slutet av varje dag. Det handlar om fakturerbara timmar och produkter som sålts. Kan jag inte ta betalt för det kommer det inte in i tabellen.

På så sätt har jag en ganska bra koll på hur det kommer att se ut på kontot i slutet av nästa månad utan att behöva lägga massor av tid på att analysera bokföringen. Sen gäller det bara att få kunderna att betala i tid, men det får vi ta i en annan bloggpost.

Hur gör ni andra som lever på ert företagande? Håller ni koll på sån't här, eller får det gå som det går?


4 kommentarer:

 1. Jag håller koll på det i huvudet, plus att jag låter det gå som det går.
  0+0+0+0+0+0+0+0+0+0+0+0 är en ganska enkel matematik. ;)

  SvaraRadera
 2. Jag har lite koll, men långt ifrån så precis koll som du har på siffrorna. Men det ska det bli ändring på!

  SvaraRadera
 3. Ja, det är en hemlig och konstig värld vi egenföretagare lever i... Jag tex har en bra omsättning på företaget, kan betala för mig samt har pengar kvar varje månad, 2 barn, kan åka på semester, äger nyare bil och mat på bordet... etc MEN har på pappret en låg årsinkomst!! Nu behöver jag som tur är inte just nu söka bolån e d , men det är ibland lite knäckande att se. Några bra tips på att på pappret få upp sin inkomst? mvh/ Jonas

  SvaraRadera
 4. Jonas: Har du en hög årsinkomst på pappret får du också en hög skatt. Problemet för oss är ju oftast att det släpar efter en del. Bankerna kan dock godta kontoutdrag som visar på aktuella löneutbetalningar, men det är inte alla banktjänstemän som förstår hur det här fungerar.

  SvaraRadera