tisdag 24 november 2009

En liten oskyldig lögn

Tänk dig en klass med halvtrötta elever som precis kommit tillbaka från sitt sommarlov. Det är första dagen på andra året av gymnasiet och fokus ligger knappast på ämnet de ska läsa. Plötsligt stiger en stiligt klädd man in i det stimmiga klassrummet och slår sig ned vid den slitna katedern. Han presenterar sig som deras lärare och säger sedan 16 ord som får alla de skoltrötta eleverna att lyssna spänt under resten av lektionen. Ja, under resten av terminen.

Orden var: "Varje lektion kommer jag att ljuga för er en gång. Ert jobb är att avslöja mig."

Skitsmart. Eleverna försökte alltid sätta dit sin lärare och hade på så sätt en mycket hög mental närvaro. De ifrågasatte dessutom allt de fick lära sig, ställde frågor och grävde djupare i saker som var oklara.

Sedan visade det sig att just de orden var en lögn. Han bakade visserligen in en lögn i varje lektion. En del var enkla att hitta. Andra gånger fick eleverna verkligen jobba för att hitta lögnen. Den sista lektionen hade dock läraren inte en enda lögn med i sin lektion, vilket naturligtvis gjorde att eleverna granskade sina lektionsanteckningar supernoga inför slutprovet.

Briljant.

från zenmoments.org/my-favorite-liar (via jardenberg.se)


3 kommentarer:

  1. Klockrent ju, haha, jag måste testa det någon gång. Men jag tror att man måste vara lite rutinerad för att komma undan med en sådan grej. Man ska ju minnas och planera in för den där lögnen varje dag också!

    Kram

    SvaraRadera