måndag 9 november 2009

Pomodorotekniken

Jag vet många som är duktiga på att använda Getting Things Done (GTD) för att organisera sina liv. Speciellt handlar det om kontorsmänniskor och studenter som hanterar massor av olika uppgifter varje dag, där ungefär 80 % av uppgifterna kommer in via e-post eller telefon.

Problemet med GTD är att det inte fokuserar på att genomföra. Det fokuserar på att strukturera upp informationen. Så om du har testat systemet men ändå inte får allt gjort i tid kan du kika på att komplettera GTD med Pomodoro-tekniken.

Pomodoro är italienska och betyder tomat. Namnet kommer av en kökstimer som såg ut som en tomat. Den användes för att hålla reda på tiden när systemet först togs fram en gång i början av 90-talet. Jag önskar att jag kände till det här medan jag pluggade.

Tekniken är enkel och bygger på att du bara kan vara fokuserad en viss tid åt gången. Cirka 25 minuter verkar vara något slags genomsnitt. Så här går det till:

 1. Tag fram din att göra-lista
 2. Sätt timern på 25 minuter
 3. Arbeta med första uppgiften tills timern ringer.
 4. Ta en kort paus på cirka fem minuter. Var fjärde gång tar du en längre paus.
 5. Fortsätt med nästa uppgift på listan
 6. När du kommer till botten av listan börjar du på uppgift 1 igen.

Pomodorotekniken funkar förvånansvärt bra, speciellt sega dagar då man tycker att listan på saker som ska göras är alldeles för lång. Den fungerar sämre i situtationer då du måste arbeta ihop med andra eller har många möten. Men om det känns som om du skulle kunna använda det här rekommenderar jag att prova. Jag har lyckats hinna klart med allt jag planerat in varje dag. Det finns massor av hjälpmedel för detta, men egentligen räcker det med en timer och en lista med saker du ska göra.

Relaterade länkar:


3 kommentarer:

 1. Intressant, ska nog försöka prova det en dag!

  SvaraRadera
 2. Mycket bra tips, tack! Kom igång lite smått med tekniken och insåg direkt att jag kommer få mer gjort. Nu kommer jag jaga pomodoros hela dagarna =)

  SvaraRadera
 3. Har du sett denna? http://tomatoi.st Kanske intressant...

  SvaraRadera