måndag 30 november 2009

Från enskild firma till aktiebolagI morse träffade jag min revisor på Deloitte för att skriva på en massa papper. Bakgrunden är att jag ska skaffa ett aktiebolag istället för en enskild firma. Det finns flera anledningar till detta, här är några av dem:

 • Min sambo är bättre skyddad om det skulle gå illa. I en enskild firma kan man gå i personlig konkurs, i ett AB är det bara bolaget som gör det.
 • Omsättningen började bli för hög för att passa i en enskild firma. Man kan visserligen trixa med expansionsfonder, men ett AB passar bättre om man börjar gå bra.
 • Det känns bättre att visa upp ett aktiebolag istället för att skriva sitt personnummer på avtal och fakturor.
 • Jag har börjat anställa folk. Då är det mycket smidigare med ett AB.
 • Bankerna krånglar alltid när de undrar varför man inte vet hur mycket man tjänar, för det vet man ju inte förrän året är slut i en enskild firma. Aktiebolag vet de hur de ska hantera.
Så nu är jag ägare till ett aktiebolag som ska byta namn. Pappren är inskickade och vi får hoppas att namnbytet går igenom kvickt så att jag kan börja använda firman på riktigt.

Min revisor hade ett gammalt bolag på lager som jag köpte upp istället för att skapa ett nytt från grunden. Det har flera fördelar, bland annat kan man dra nytta av tidigare förluster och kan sätta in villkorat aktiekapital som man senare kan ta ut helt skattefritt. Tur att man har revisorer som vet hur man ska gå tillväga ibland.

Så förhoppningsvis är allt färdigt någon gång före Lucia i år. Då får det bli ett litet partaj, det här är ju ett stort steg som företagare!


2 kommentarer:

 1. Tror också att det är bättre med AB, lycka till!

  SvaraRadera
 2. Trodde du firade varje Lucia i alla fall:-)

  SvaraRadera