söndag 14 februari 2010

Ombilda enskild firma till aktiebolag

Jag har fått en del frågor om hur jag genomförde ombildningen från enskild firma till aktiebolag, så jag tänkte skriva ihop några rader för att hjälpa andra vilsna entreprenörer. Är du inte intresserad av bolag så blir nedanstående text antagligen ganska tråkig läsning.

Med den varningen kör vi igång. För det första brukar det inte bli en ombildning när man går från enskild firma till aktiebolag. Man registrerar eller köper ett bolag och för över tillgångarna från den enskilda firman till aktiebolaget. Normalt sett låter man sedan den enskilda firman ligga kvar parallellt med aktiebolaget i något eller några år för att slippa skattesmällar av exempelvis expansionsfonder som ska lösas och hinna flytta över alla abonnemang till AB:t.

Jag valde att köpa ett befintligt bolag istället för att registrera ett helt nytt. Det går snabbare, och i många fall kan du komma billigare undan genom att köpa ett vilande bolag. Nackdelen är att vilande bolag har en historik och kan ha avtal som du i värsta fall kan bli ansvarig för. Ditt bolag ser kasst ut i kreditupplysningarna ett tag framöver, men det brukar oftast inte vara några större problem om du kan visa upp historiken för din enskilda firma.

I mitt fall köpte jag ett bolag där stora delar av aktiekapitalet var förbrukat. Det första som fick göras var att sätta in pengar i ett så kallat villkorat aktieägartillskott. Pengar som jag kan ta ut skattefritt när bolaget har arbetat upp kapitalet igen. Det innebär att aktiekapitalet kan utgöras av obeskattade pengar, vilket är betydligt billigare än att först ha skattat för pengarna privat för att sedan sätta in dem i ett bolag igen.

Glöm inte kolla om det gamla bolaget du köper har några skulder eller avtal som kräver att du betalar något. Stora skatteskulder eller dyra leasingavtal är inget man vill upptäcka någon månad efter man har köpt bolaget och tillfört nytt kapital.

Allting gjordes med hjälp av en revisionsbyrå, i det här fallet Deloitte. Framför allt var det bra att de fick hantera saker som hände i den enskilda firman efter den så kallade ombildningen, men som egentligen hörde hemma i aktiebolaget. Priset för att jag bara behövde tala om hur jag ville ha det, få alla avtal färdigskrivna och i stort sett bara se glad ut var omkring 18 000 kr.

Själva bolaget köpte jag av förre ägaren för 38 000 kr (samma summa fanns kvar på bolagets konto), och aktieägartillskottet var på 62 000 kronor. De senare kan jag plocka ut igen i juli när bokslutet har blivit godkänt.

Du kommer även behöva en styrelsemedlem till förutom du och din revisor. Denne behöver inte göra något praktiskt, men ska ändå stå med. Du behöver kontakta banken och få igång nya konton för bolaget. Att peka om bankgiro är en enkel match, speciellt om kontona ligger i samma bank.

Men rekommendationen är: blanda in en seriös revisor. Det är värt en del pengar att kunna sova gott om nätterna. Du kan säkert komma billigare undan än jag om du är beredd att göra en del jobb själv.


6 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om att det ä rklokt att kontakta en revisor. Men i grund och botten är det ganska enkelt att göra allt det här om man bara tänker efter lite först :)

  SvaraRadera
 2. Tack för genomgången, kul att läsa!

  Om man vill komma billigare undan kan man exempelvis registrera ett SUF-bolag (Ltd i Storbritannien och filial i Sverige). Eller köpa ett lagerbolag för under 10 000 kr.

  Men jag kommer ändå göra som du, för jag vill inte komma billigt undan i det här fallet. Jag vill sova gott och känna mig trygg.

  SvaraRadera
 3. Äntligen en enkel och vettig förklaring! Har sökt runt som en dåre efter svar

  SvaraRadera
 4. hej
  Jag har av min bokförare blivit skrämd många gånger om ombildande till ab.Hon påstår att om mina egna uttag under 10 år i enskild firma är över 1 miljon så finns det ingen chans till att ombilda till ab? uttagen växer för varje år.Hon säger att jag måste skatta bort de egna uttagen först som egen inkomst.
  Vinsten har också ökat för varje år med 5-10 %...och skattesmällarna duggar tätt på vinsten..
  Till saken hör att jag har ett annat bolag som är ett ab till annan verksamhet som har + minus 0 i vinst men äger fastigheter.
  har funnits i 4 år.
  har du nått råd skall jag starta ett färdigt ab och föra över verksamheten från firman och lämna de egna uttagen på vila ett antal år eller störtdyker skattemyndighetet på en gång?
  mvh lena

  SvaraRadera
 5. Har du råd att komma med?
  Har ett vinstgivande företag som enskild firma, den har funnits sedan 2001.men nu till problemet mina egna uttag har ökat under 10 år till över 1,5 miljon kronor.Vinsterna beskattas med upp till 300 000kr varje år...
  jag har försökt få min bokförare till att klura ut en lösning till hur vii kan omvandla detta till ett ab utan att behöva skatta på de egna uttagen och ha dem i släptåg men hon har ingen lösning.hur kan jag då lösa detta?åren går och i egentligen kastar jag pengarna i sjön.

  SvaraRadera
 6. Hej Lena!

  Jag är ingen revisor, men skulle tro att det är bäst att ha kvar din enskilda firma och behålla en minimal verksamhet i den så att den inte ses som helt avslutad, annars får du lösa upp alla expansions- och periodiseringsfonder direkt, vilket antagligen blir dyrt.

  SvaraRadera