måndag 4 februari 2008

Hattrick - tidsdödaren


Om du behöver något lite lagom klurigt strategispel och inte bryr dig om grafiken kan jag rekommendera Hattrick. Det startade för tio år sedan och har omkring en miljon användare. Jag hade ett lag när Hattrick var nytt, men det föll i glömska. Nu tipsade Tobbe mig om spelet igen. När jag såg hur många aktiva användare de hade blev jag sugen att ge mig in i leken igen. Hattrick går ut på att föra sitt eget virtuella fotbollslag till nya segrar genom att träna dem, köpa och sälja spelare och ta ut en ny laguppställning varje vecka.

Som egenföretagare och webbutvecklare började jag genast analysera vad som gjorde spelet så framgångsrikt och vad de tjänar pengar på. Hattrick har något som kallas supporter, vilket kostar några hundralappar per år. Då får man tillgång till extrafunktioner, mestadels kosmetik. Jag kunde inte hitta några siffror på hur många betalande medlemmar det fanns på sidan, men jag skulle gissa på omkring 5 till 10 procent om man följer de vanliga siffrorna för webbapplikationer. Å andra sidan är det rätt dyrt, cirka 75 spänn för tre månader känns inte riktat mot Lunarstorm-fjortisarna utan mer emot de som växte upp med en C64 på skrivbordet.

Det som förvånade mig mest är att sidan är så rörig. De har ju utvecklat spelet i över tio år, men ändå känns det inte riktigt intuitivt. Måhända är utvecklarna hemmablinda, men någon slags utvärderingar eller användartester borde väl ändå göras med så stor användarbas?

Spelet är dock beroendeframkallande så fort man har fått igång sitt lag. I början åker man såklart på storstryk, min första match slutade 1-5. Jag vet att det finns många som har haft sitt lag i flera år, och egentligen behöver man inte lägga mer än någon timme i veckan för att det ska hända något. Jag kan även tipsa om ett program som heter Macattrick som gör att du kan få hjälp med din laguppställning.

Har du ett lag får du gärna utmana Standout FC om du vågar. Nu ska vi hem till Per & Cicci och äta scones.

2 kommentarer:

  1. du har nog rätt i att sidan är aningens rörig. efter fem års spelande har jag vant mig så jag tänker inte på det alls...men jag tänker dock på det var gång jag går in på hattricks forum.

    SvaraRadera
  2. Hemmablinda när det gäller Hattrick är vi nog allihopa. Det känns som om interface:t hängt med ett tag indeed.

    Risken är nog att det höjs en (eller en miljon) röster om själva upplägget och designen görs om, folk är alldeles för insnöade och generellt emot stora förändringar, tyvärr!

    Det blir oftast stor rabalder och katastrof på diverse konferenser bara en länk, en text eller en färg ändras - om allt skulle göras om? Protester ... :)

    SvaraRadera