söndag 24 februari 2008

Heroku - utveckla i din webbläsare


Jag har precis provat Heroku, en webbapplikation som låter dig bygga och drifta egna Ruby on Rails-applikationer med databaser, migrationer och kodredigering utan att behöva installera något på din egen burk. Allting kan styras direkt i Firefox.

Jämfört med traditionell utveckling har Heroku några fördelar. Den största är att du kan vara igång direkt. Ruby on Rails-utveckling är enkel när man väl kommit igång med den, men att installera allting är svårt för den oinvigde. Det innebär att många inte provar språket för att de fastnar på installationsmomentet. Att börja drifta en egen applikation kan vara ännu svårare. Heroku tänker lösa båda de problemen.

Driftsmässigt använder man Amazons EC2-tjänst, vilket innebär att du kommer att kunna köra alltihop på duktigt snabba servrar med möjlighet att öka eller minska kapaciteten när det passar dig.

Just driften tror jag kan vara den stora fördelen med Heroku. De flesta programmerare vill helst inte bekymra sig över hur något driftas, utan bara skriva sin kod och köra igång. Heroku har en liten bit kvar dit, men jag tror att vi kommer att se en snygg lösning för just detta inom bara några månader. Du kan i nuläget ansöka om att få använda din applikation i skarpt läge, under tiden kommer bara du själv åt den via nätet.

En ihopkoppling med subversion är på gång, och när det fungerar fullt ut kommer man enkelt kunna jobba på sin egen burk, checka in ändringar och se resultatet direkt i Heroku. Det är på det hela taget ett bra initiativ, men har en bit kvar innan det är redo för riktig produktion. Skaffa ett testkonto själv på heroku.com och prova.

1 kommentar: