söndag 11 maj 2008

Körsbärsträden har blommat färdigt


- Vi ska minsann inte ha några råttor, sade jag bestämt när Johanna frågade om vi skulle skaffa just en sådan. Jag menar råttor är ju skadedjur som springer runt och biter sönder sladdar.
- Och vi ska i alla fall inte ha mer än en råtta, sade jag strax därpå. Jag insåg nämligen att Johanna brukar få sin vilja igenom oavsett vad jag säger. Jag kan åtminstone försöka bli besegrad med stil.

Men ett par veckor senare delade vi lägenhet med Sakura1, en tamråtta som fullständigt älskade människor. Hon såg det dessutom som sin plikt att nafsa folk i tårna om de luktade illa om fötterna.

Jag ändrade uppfattning. Tamråttor är alldeles utmärkta husdjur. De är smarta som hundar, men mer lätthanterliga och behöver inte rastas jämt och ständigt. De lär sig sina namn, kan bli rumsrena och äter ungefär samma mat som vi människor. Dessutom slipper man skällandet som hundar brukar medföra. Råttor fungerar bra för allergiker också. Enda nackdelen är väl just namnet råtta. Folk reagerar ofta negativt på det ända tills de har träffat våra inneboende vänner.

Men i morse hade Sakura svårt att andas. Eftersom det var för långt att gå till sjukhuset så blev hon skjutsad dit av Johanna. Till allas stora sorg visade det sig att Sakuras tid var ute. Hon blev ett och ett halvt år gammal och hann utforska ett antal lägenheter, däribland Pers och Tobias in i minsta detalj. Hon lär bli saknad av många.

Det är lite tomt. Ingen som kommer tassande när man ropar hennes namn, ingen som kommer att väcka en halv sju på morgnarna och ingen som snor min pasta när jag äter framför TV:n.

Om det var något annat som Sakura älskade så var det blommor. Hon var som en miniversion av tjuren Ferdinand och kunde springa runt och lukta på blommorna hela dagen.

Vila i frid, Sakura. Hela körsbärsdalen blommar för dig.1) Sakura betyder körsbärsblom på japanska

5 kommentarer:

 1. fint skrivit, jag vet hur det känns för min hund dog för ett år sedan.

  SvaraRadera
 2. Jag är ledsen för er skull. Sakura var ju alltid så vänskaplig och nyfiken.

  SvaraRadera
 3. Näää ... så tråkigt. :(

  SvaraRadera
 4. Till och med jag tyckte om när hon kröp runt på mig.
  Vila i frid, Rails.

  SvaraRadera