tisdag 13 maj 2008

Att planera sin tid med iCal


Jag har provat många GTD-system1 för att hålla reda på vad som ska göras. De flesta fungerar ganska bra. Jag kan när som helst gå till programmet och hitta en ny uppgift som behöver genomföras. Problemet är att jag ibland upplever att jag lovar lite för mycket, vilket gör att det blir stressigt och svårt att hålla deadlines.

Anledningen till detta är att det är svårt att se vad som behöver göras vid vilket tillfälle med GTD. Visst kan man alltid se vad som står näst i tur att göras, men hur vet jag om jag kan lova en kund att hans webbplats ska vara klar på fredag nästa vecka?

Numera planerar jag helt enkelt in varje sak som ska göras direkt i mitt kalenderprogram iCal. Att programmera en viss sak kanske tar tre timmar, och då lägger jag in det i kalendern. Det är inte säkert att jag genomför det exakt den tid jag har skrivit i kalendern, lite flexibel får man ju vara, men någon gång under den dagen ska det minsann göras om planeringen ska hålla. Nu blir det plötsligt förvånansvärt enkelt att se hur mycket tid som finns tillgänglig och när jag behöver använda mig av frilansare för att kunna leverera i tid.

Jag har gjort en egen kalender i iCal (den är orange på bilden ovan) så att jag lätt ser vad som är möten och vad som är saker som kan göras när som helst under dagen. Tillsammans med iCalviewer som visar upp kommande händelser direkt på ditt skrivbord känns det plötsligt som att jag har koll på vad som händer.

Möjligtvis är det bara en illusion, men det känns ju bra i alla fall.
1) GTD betyder Getting Things Done och är en välkänd metodik som är utvecklad av David Allen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar