tisdag 2 juni 2009

Är det verkligen en blivande kund?

Som egenföretagare måste man ge sig in på försäljning vare sig man gillar det eller inte. För egen del tycker jag att försäljning är roligt. Jag tror att det ligger i släkten: pappa är försäljare, brorsan säljer hus, farbror säljer böcker och jag säljer webbplatser till företag i Växjö.

Den stora delen av min försäljning är ganska enkel eftersom kunderna brukar ringa upp mig och fråga om jag har tid att hjälpa dem. Det kluriga är att själva införsäljningen, offertskrivandet och avslutet kan ta ganska mycket tid i anspråk. Då blir man inte så glad om det visar sig att den så lovande kunden inte alls var intresserad, utan bara kollade priser.

Karl Goldfield skriver om just detta i Pipeline management del 1, Hur sorterar man bort en dålig kund? Delar av hans lista inkluderar:

  • Kontrollera att det finns en budget (och helst hur stor den är)
  • Kontrollera exakt vilka problem som kunden behöver ha löst
  • Gör en tidplan och bekräfta med kunden att den fungerar
  • Se till att kunden har beslutanderätt om köpet

Själv missar jag oftast att göra en tidplan för själva införsäljningen. Det behöver inte vara så avancerat i mitt fall, kanske bara en enkel deadline för när jag ska ha all information och en till för när offerten ska vara klar. Om man ska köpa grejer för flera miljoner är det säkert betydligt fler steg involverade.

Nej, nu är det dags att lägga sig innan det blir allt för sent. Det är många möten inbokade i morgon. Ciao!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar