söndag 26 oktober 2008

Helgjobb blir ofta rätt bra

Det har hänt några gånger att jag har suttit med ett par andra en hel helg och bara utvecklat något från grunden eller förbättrat någon befintlig webbplats. Ofta blir det väldigt bra när man bara fokuserar på en enda sak. Mattias & Steffe skriver om tjugofyratimmarsprojektet SkapaTillsammans som de genomför(de) nu i helgen. Ted Valentin pratar om att köra något liknande fast med fler personer och fler projekt. Brist på tid gör att du måste prioritera. Du kan inte ha med hundra finesser när du vet att allt ska vara klart på söndag eftermiddag. Du kan inte slösa bort tid på oviktiga saker och det leder till att det du producerar blir bättre. Några tips om du ska panikutveckla över en helg:
  1. Se till att alla tekniska grejer, såsom utvecklingsmiljöer är fixade innan helgen. Det tar onödig tid från själva utvecklingen om alla ska behöva installera senaste versionen av Rails eller fundera över varför just den versionen av MySQL inte fungerar med PHP5.
  2. Var på ett ställe där ni inte stör några som inte är med i projektet, såsom en irriterad sambo
  3. Ha matplanerna fixade innan ni sätter igång, annars blir det aldrig paus.
  4. En back med gott öl skadar verkligen inte och ger fler naturliga pauser
  5. Ha gärna folk som är duktiga på olika saker. Med tre kodnördar blir det sällan snygga webbplatser.
  6. Använd whiteboard och rita på papper innan du kodar.
  7. Se till att någon är riktigt duktig på programmeringen. Vilken plattform ni väljer spelar mindre roll, bara ni känner er bekväma med den.
  8. Fira framgångar. Se punkt fyra.

3 kommentarer: