onsdag 28 november 2007

Försäkring mot försäkringar

Nu kommer snart julruschen, och med den en massa erbjudanden om att köpa elektronikgrejer. När du väl har bestämt dig för vad du ska ha, fått veta vad det kostar och är på väg mot kassan frågar försäljaren på Siba, Elgiganten eller Media Markt om du ska ha en försäkring till prylen du just köpte. Gå inte på det där. Jag har själv gjort det en gång för fem år sedan och jag skäms fortfarande över det. I mitt fall var det en DVD-spelare som kostade 900 spänn med försäkringen, 600 om jag hade skippat den. Helt vansinnigt egentligen, men just då tyckte jag att det lät som en bra deal. Om det är lite dyrare grejer kan du oftast använda din hemförsäkring istället för att köpa elektronikbutikens försäkring. Ett alternativt sätt är att skapa ett konto i din bank där du sätter in pengar varje gång någon tycker att du borde köpa dig en försäkring. I mitt fall skulle jag istället satt in 300 spänn på mitt eget försäkringskonto. När någon pryl går sönder kommer du att ha tillräckligt på kontot för att täcka kostnaden, förutsatt att inte alla prylar går sönder på en gång. Då har du dessutom ett bra argument till att tacka nej till försäkringen när försäljaren är jobbig. Har du köpt försäkring på elektronikprodukter? (via Get Rich Slowly)

4 kommentarer:

 1. Jag köpte till en försäkring på Power, för många år sedan, när jag köpte en mobiltelefon. Betalade 600 spänn för en försäkring, som inte gällde för något. Skäms över att jag köpte den. Men jag skyller på att jag var ung och dum.

  SvaraRadera
 2. Jag köpte en försäkring en gång 1995. Minns inte exakt hur mycket dyrare det blev, men ett par hundra var det åtminstone.
  Ja, jag skäms.

  SvaraRadera
 3. Bra att du tar upp ämnet. Jag har också skrivit ett inlägg om elektronikkedjornas onödiga tilläggsförsäkringar.
  Anledningen till att de vill pracka på en försäkring är för att de tjänar bra på dem. Och anledningen till att de tjänar bra är såklart för att det är en bra affär för dem, och en riktigt dålig affär för köparen.

  SvaraRadera
 4. bra blogg!
  dessa "tillägg" är bortkasade. Man kan enkelt teckna en drulle via sin hemförsäkring, den täcker ju även allt annat man köper, inte bara en sak, mitt är att jämföra sina försäkringar via en mäklare, tex www.livkompagniet.se

  försäkringen som tex siba säljer är inget bra alls när de väl gäller

  SvaraRadera