onsdag 7 november 2007

Smålandspostens nya webbplats

SMP.se och DN.se - lika som bär?

Wow, det här måste vara en stor nyhet tänkte jag när jag surfade in på nyhetssidan i morse. Eftersom DN tar upp en Växjönyhet på förstasidan bör det ju vara relevant. Nästa nyhet handlade om Öster, och jag förstod att jag inte var på DN.se även om det såg ut så.

Det visade sig att Smålandsposten hade gjort om sin webbplats. Nu ser den ut som DN.se, vilket är betydligt bättre än tidigare. Trots det är den plottrigare än tidigare. Några spontana reaktioner;

Formatet är bättre än innan. Visst är det kopiering av DN.se, men det fungerar ju uppenbarligen för dem. Tyvärr har SMP inte vågat satsa på färre avdelningar med högre kvalitet utan försöker trycka in så mycket material som möjligt. Behöver allting verkligen finnas med?

Annonser som avbryter artiklar är störande, och jag tror att många inte läser färdigt artiklarna när det kommer reklam mitt i eftersom de tror att artikeln slutar där.

Ett stort plus är att man har gått ifrån tabellbaserad design såhär fem år efter alla andra och kör med css-baserad layout. Den är väl inte hundraprocentigt semantisk, men ett stort steg framåt. Plocka bort lite inline-javascript och lägg dem externt. Passa även på att baka ihop era 20 javascriptfiler till en eller ett par stycken för snabbare laddning.

Sökorden på sidan kan man också se över. Dels har de knappt någon inverkan på Google idag, dels ser det bara ut som spam i mina ögon. Adresserna till sidorna har blivit en stor förbättring. Nuförtiden kan man faktiskt gissa sig till vad en sida handlar om bara genom att kika på dess adress.

Det här var några snabba kommentarer efter lite slösurfande vid frukostbordet. Det är säkert en del förändringar som jag har missat, men Smålandspostens enda uppmaning är "Surfa runt och se vad du tycker". Det kom en mer detaljerad nyhet om den nya webbplatsen efter bara någon timme. Jag ser att de kör Mac, vilket naturligtvis är positivt. :) Min tidigare kollega, Anna Bäcklund, syns också på bilderna från webbredaktionsmötet.

Överlag är jag positiv till den nya webbplatsen, åtminstone om man jämför med den gamla.

1 kommentar:

  1. hehe, jag sökte på "Smålandspostens nya webbplats" på google och din blogg kom före smålandspostens egen sida. de har mycket jobb kvar att göra.

    jävligt likt dn, btw.

    SvaraRadera