fredag 30 november 2007

Klottr: vecka elva


Forumtjänsten Klottr är under utveckling. Här skriver jag ibland om hur det går, och vilka hinder jag stöter på längs vägen.

Jag har några gånger börjat fundera på hur jag ska optimera forumet för att det ska gå snabbt, men jag försöker lägga band på mig. Att försöka optimera något innan man vet vad det är som går långsamt är oftast inte bra. Det får alltså vänta tills jag får in några betatestare. Ruby on Rails har ju sin cachningsmekanism som gör det hyggligt enkelt att optimera i efterhand genom att cacha tunga sidor. Det lär bli användbart.

På tal om det börjar vi närma oss första releasen. I första rundan blir jag och mina bekanta de som testar programvaran. Jag antar att det kommer dyka upp en mängd saker som ska fixas. När jag är nöjd släpper jag den. Jag får varje vecka några mail från folk som undrar när vi är klara. Jag har tänkt släppa det hela innan jul, men jag säger inga exakta datum för det stämmer nästan aldrig ändå. Jag har dock några testforum uppe, och det verkar fungera ganska bra nu.

Angående det där med avregistrerade konton: jag valde ett alternativ som innebär att medlemmen markeras som avregistrerad. Inte en enda avregistrerad-medlem, alltså. Anledningen är att ingen annan ska kunna ta dennes nick, och det finns även en viss risk att folk ångrar borttagning av medlemmar. Då är det enklare att bara ändra en flagga i databasen än att försöka återställa allt som just denne medlem har skrivit.

Jag har även ordnat med Gravatarer, det är ju relativt smidigt sätt att få in sin bild på olika webbplatser. Jag lade även till stöd för det på Gästbok.nu nu i veckan när jag ändå höll på att sätta mig in i hur det fungerar.

Jag måste säga att det är lite svårt med motivationen ibland. Jag är rätt duktig på att dra igång nya projekt, men ofta sämre på att slutföra dem. Den här gången ska det bli klart. Jag var utomlands hela förra veckan, vilket gjorde att det inte blev något gjort då, och den här veckan ligger jag efter med det mesta på grund av frånvaron. Men det handlar naturligtvis om prioritering, som så ofta. Enligt mitt första inlägg om klottr borde jag vara klar nu. Men ser man på arbetade timmar är jag inte riktigt uppe i de 1h x 7 dagar x 4 veckor x 3 månader = 84 timmar som jag borde ha lagt ned.

Nästa vecka kommer utgifterna att börja ticka. Klottr får en egen VPS att köras på. Den hamnar på omkring 200 kronor per månad, vilket innebär att jag måste sälja minst 13 forum för att gå runt. Jag ska räkna med mina nedlagda timmar i en kommande bloggpost.

Veckan i siffror:
Arbetade timmar: 48 (+2)
Utgifter: 130 kr (+0)
Inkomster: 0 kr
Intresseanmälningar: 49 (+6)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar