David skriver om livet som egenföretagare, goda vanor, mac, ruby on rails, smarta lösningar och andra sporadiskt påkomna saker
måndag 29 december 2008
4 tips för att hålla nyårslöften
Jag diskuterade nyårslöften med en vän idag. Ni vet hur det funkar: folk lovar sig själva att gå ner i vikt, sluta röka och börja träna. Nästkommande vecka har de spenderat tusenlappar på träningskläder och gymkort bara för att gå till gymmet tre gånger och sedan aldrig sätta sin fot där igen.
Hur gör man då för att öka chanserna att uppnå målen? Jag har sammanställt en liten lista:
1. Ett mål i taget
Att ge sig på fler än ett mål gör dig ofokuserad vilket i sin tur minskar dina chanser att lyckas. Möjligtvis kan man tänka sig ett jobbrelaterad mål och ett privat mål.
2. Försök i minst 21 dagar
Jag har hört det, läst det och provat själv: tre veckor är vad vi behöver för att vänja oss vid en ny vana. Ge inte upp innan du nått slutet på de tre veckorna, och helst inte efter det heller.
3. Utmana en kompis
Är ni två som ska börja träna eller sluta röka är det både roligare och mer troligt att ni lyckas än om båda försöker på var sitt håll. Om ingen vill anta utmaningen kan du helt enkelt slå vad om att du kommer att lyckas med ditt mål. Det är säkert någon som vågar sätta emot vilket i sig turligt nog ökar dina chanser att vinna vadet.
4. Logga dina framgångar
En vanlig kalender duger bra, eller varför inte din blogg om du har en sådan? Det finns också många program som kan hjälpa dig, ett exempel på det är iPhone-applikationen Streaks som hjälper dig att markera de dagar du lyckades uppnå ditt mål.
Mer läsning:
Leo på Zen Habits har en lista på 20 Motivation Hacks om du behöver inspiration för att uppnå dina mål.
tisdag 23 december 2008
Egenföretagare i julruschen
Det går ganska bra att kombinera julruschen med egenföretagande, i alla fall inom min bransch. Trådlösa nätverk finns i stort sett överallt, och i värsta fall får man dra fram sitt mobila bredband för att kolla så att inga akuta ärenden har dykt upp. Å andra sidan är de flesta lediga över jul och nyår, så det få som hör av sig i alla fall. iPhone, som halva släkten verkar ha köpt in, gör det lätt att läsa e-post, sköta support och besöka viktiga webbplatser (som Hattrick).
Så det svåra är inte att göra sitt jobb. Det svåra är att låta sig själv vara ledig. Jag fick en skön julkänsla när vi satt och spelade sällskapsspelet Bezzerwizzer på måndagsförmiddagen, och brorsans tomteframträdande hade redan fått oss på gott humör kvällen innan. Datorn har inte använts speciellt mycket de senaste dagarna. Istället har jag satsat på att umgås med släkten, även om jag tillät mig vara lite nördig genom att duellera i Airhockey med Marcus på våra iPhones.
Just nu har jag slagit mig ned vid köksbordet hemma hos Johannas pappa och fixar lite småsaker som måste göras.
Jag avslutar med ett par bilder på mina halvgalna bröder som får för sig att leka Piff & Puff mitt i centrala Malmö. Albin hade dessutom stora problem med att få plats i vår lilla bil på hemresan.
torsdag 18 december 2008
Entreprenörsfika och Bloggy
I går träffade jag tre killar som alla gillar entreprenörskap på webben. Det var superbloggaren Tommy K Johansson, Christian Rudolf från Disruptive och Rasmus Sveningsson. Vi sågs för en snabb fika på Broqvists konditori i Växjö och hade lite allmänt snack om entreprenörskap och webben. Jag fick en del bra tips om bloggande från TKJ, och det var inspirerande att höra de andra prata om saker de brann för.
I veckan har jag också startat en mikroblogg via Bloggy, för alla de där korta småsakerna som är intressanta men som jag inte hinner med att skriva om i längre blogginlägg. Så vill du ha koll på mig lite mer frekvent kan du spana in standout.bloggy.se. Bloggy är kodat av Jonas Leijon som jag ser fram emot att träffa på 24h Business Camp.
För övrigt är det bra att ha bröder som kan hoppa in och hjälpa till med hemsidor när man själv inte riktigt hinner med. Tack för hjälpen med bilderna, Albin.
onsdag 10 december 2008
Jag ser fram emot Draknästet
Den mycket intressanta TV-serien Dragon's Den har fått mig och många andra fångade framför skärmen. Handlingen är enkel: det sitter ett gäng personer med mycket pengar och lite tid. Till dem kommer deltagare med idéer, gott om tid men utan pengar. Deltagarna får presentera sina idéer, och sedan får de pengar av investerarna eller blir utskällda för att de har tagit upp deras tid.
Nu ska serien göras på svenska. Enligt Anders på WN blir det ett intressant gäng som ska sköta investeringarna i den svenska varianten.
Gunilla von Platen
Gunilla äger Xzakt Kundrelation och är mycket skicklig inom säljsidan och har bland annat hjälpt Skandia att bygga upp sin säljverksamhet. Enda kvinnan bland drakarna, vilket följer den brittiska förlagan till punkt och pricka.
Richard Båge
Richard är grundare av både Mediaplanet och försäkringsmäklaren Insplanet och utsågs till Stockholms främsta entreprenör 2008 och äger en privatjet.
Ljubo Mrnjavac
Ljubo är delägare i riskkapitalbolaget Scandinavian Cap, VD på ett glassbolag och grundare till Pölsemannen.
Mats Gabrielsson
En av Sveriges rikaste affärsmän. Han älskar att ta risker både i affärsvärlden och på travbanan. Förvandlade Datatronic från ett konkursbolag till ett jättebolag och sålde med miljardvinst.
Sven Hagströmer
En äldre herre som ser ut och beter sig som den klassiska finansmannen. Har byggt upp ett stort kapital bland annat genom att köpa och sälja bolag.
Det är på tiden att Sveriges bästa entreprenörer blir sedda som rockstjärnor på hemmaplan. Det borde inte vara så att man måste upp i Kamprads nivå för att bli välkänd. Men det kanske är fult att vara entreprenör?
Här kommer lite inspiration från ett BBC-avsnitt:
måndag 1 december 2008
Jul i New York
Några av våra goda vänner har fått för sig att gifta sig i New York. Det betyder naturligtvis att vi har åkt dit för att hälsa på dem, gå på bröllop och se vad staden har att erbjuda och samtidigt få lite paus från den just nu ganska hektiska vardagen. Varken jag eller Johanna har tidigare varit i USA.
Resan var lång med en mellanlandning i Paris. Men med stora fina flygplan, bra filmer och god mat på resan mådde vi ganska fint. Det första vi såg när vi landade i Newark var en Ikeabutik. Intressant att man kan flyga över halva jordklotet och ändå lyckas stöta på svenska butiker det första man gör.
Newark ja. Det var kanske inte den bästa flygplatsen att landa på när man ska vidare till Long Island i New York. Med en skrynklig vägbeskrivning och två tunga resväskor försökte vi oss på att ta tåget in mot Penn Station. Det hade väl inte varit några problem om det inte var att det fanns två Penn Station, ett precis utanför Newarks flygplats och ett inne i New York. Glada i hågen över att resan gått kvickt hoppade vi av på den förstnämnda stationen. Det var mindre än vi hade trott, men vi skulle nog fixa det ändå. Det var fullt av skumma typer på stationen, så vi frågade den första polisen vi hittade om hur vi kom vidare till Long Island. Han tittade förvånat på oss och sa att vi var helt fel ute. Vi hade hamnat i ett område som våra amerikanska vänner själva inte vågade besöka på grund av den höga brottsligheten. Nästa tåg in till New York gick om 20 minuter, och några timmar senare hade vi lyckats ta oss ända fram till hotellet i Rockville Centre. Det firades med en gigantisk burgare på amerikanskt vis.
Vi fick chansen att gå på NHL-hockey, och den möjligheten får man inte så många gånger i livet om man till vardags håller till i Småland. Matchen var mellan NY Rangers och Pittsburg Penguins. Handlingen var som hämtad ur en Amerikansk sportfilm: Rangers låg under med 0-2 efter halva matchen, men lyckades hämta upp underläget och vann efter straffar där svenskarna hade huvudrollerna med två straffmål och några fenomenala målvaktsräddningar.
Bröllopet var också en intressant upplevelse. Själva vigselakten påminde mycket om svenska bröllop medan festen efteråt var en uppvisning av frosseri i stora mått. Det var fria drinkar under hela kvällen, och vi fick först plocka lite olika sorters smårätter, och efter en stund dök det upp stora fat med bland annat fisk, kött, sushi, lasagne och friterad kyckling. Vi åt så vi blev mätta, men amerikanarna låg alltid minst en tallrik före oss. Efter en stund dök brudgummen upp och undrade vad vi tyckte om cocktail-hour. Själva middagen - som bestod av sju rätter där av varje rätt motsvarade en normal svensk lunch - hade inte ens börjat än.
Vi hann också med att besöka Times Square, se frihetsgudinnan, äta amerikansk skräpmat, imponeras av Macy's många genomarbetade skyltfönster, åka vilse i tunnelbanan och irritera taxichaufförer genom att vägra betala dricks för att de tar en från punkt A till punkt B. Det är för övrigt stor risk att tre taxibilar bromsar in framför dig om du höjer armen för att vinka till en kompis på Manhattan.
Det var en intressant resa, och jag lyckades hålla ställningarna på jobbfronten trots en kraschad server och stora tidsskillnader. På hemvägen blev vi tre timmar försenade på grund av att vi missade anslutningsflyget med fem minuter. Nu ska jag försöka ta igen lite förlorad sömn. Mellanlandningen hemma hos Pappa i Malmö hjälpte tydligen inte riktigt.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)