måndag 12 januari 2009

6 ord: uppvärmning inför 24hbc

I söndags genomförde jag ett miniprojekt som sammanlagt tog 4 timmars effektiv programmering. Jag ville testa mig själv inför 24 hour business camp och se om jag skulle springa på några problem som jag inte tänkt på tidigare. Resultatet blev 6 ord - korta men kraftfulla berättelser. En fullt fungerande webbplats som kanske skulle behöva några timmars arbete till för att bli riktigt bra. Några saker jag lärde mig:
 • Nätåtkomst är nödvändig. Visst, jag utvecklar mot en lokal server. Men känslan när en sajt kommer ut på nätet får en att öka farten ytterligare. Dessutom finns mycket dokumentation bara tillgänglig online.
 • Man fastnar lätt på designen. Att flytta pixlar några millimeter hit eller dit är onödig i ett sån't här läge där tiden är begränsad. Visst är designen viktig, men det är bättre att finjustera den mot slutet om det finns tid kvar.
 • Det underlättar att ha utvecklingsmiljön färdig. Se till att allt du vet att du kommer att behöva är färdiginstallerat på datorn innan du åker till 24hbc. Det inkluderar även servern. Att lägga 1-2 timmar på att sätta upp sin miljö är onödigt när det är ont om tid. Mattias Järnhall vet hur det kan gå om man inte har allt färdigt.
 • Ha papper och penna. Att skissa på papper är överlägset när man ska jobba med små snabba projekt. Jag hade inget framme så jag fick gå och hämta efter ett tag.
 • Stäng av MSN/ICQ och annat som kan distrahera dig.
 • Fokusera. Du kommer att komma på en massa bra och mindre bra idéer under utvecklingen. Gör det du tänkte från början klart innan du sätter igång med nya funktioner, annars hinner du aldrig klart. Jag har tio idéer till sidan nedskrivna på papper, hade jag försökt göra klart dem hade jag antagligen inte fått upp sidan än.
 • Ta pauser regelbundet. Efter en dryg halvtimme framför skärmen tappar åtminstone jag fokus.
 • Ruby on Rails är en fantastiskt snabb plattform att utveckla på. Det finns dessutom massor av kodexempel att tillgå på nätet.
 • Man blir slarvig när man har ont om tid. Normalt sett testar jag det mesta av min kod, men nu kodade jag först för att skriva testerna sedan. De testerna blir antagligen aldrig skrivna förrän något kraschar.

4 kommentarer:

 1. Låter som att du är väl förberedd för 24HBC :)

  Ska bli kul att se vad som poppar upp från eventet! Kommer man att kunna följa 24HBC på något sätt?

  SvaraRadera
 2. Det kommer med största säkerhet bloggas en hel del från eventet. Det är inte helt omöjligt att det kommer upp några videolänkar också.

  SvaraRadera
 3. Du får inte glömma bort att njuta av platsen också!!! *bara lite grön i ansiktet av avundsjuka*

  SvaraRadera
 4. Det ska nog inte vara några problem, vi kommer ju dit i god tid dagen innan och börjar inte programmera förrän klockan 12 dagen efter.

  SvaraRadera