fredag 30 januari 2009

Vissa problem ska man skjuta på framtiden


Skalbarhet. Mina kunder verkar ha fått dille på det ordet. Antagligen har det funnits flera artiklar om hur svårt det har varit och hur mycket pengar det har kostat med en sida som inte pallade trycket från massor av besökare. Varför skulle annars tre helt olika kunder komma och ställa krav på att deras webbplats som inte är byggd än ska vara skalbar för att klara av mer än 100 000 besök per månad?

Men det är sällan problemet blir att det kommer för många besökare till sidan. Problemet är att få dit dem.

Så om du nu ska bygga en webbplats: oroa dig inte för vad som händer om du får massor av besökare. Det löser du då. Fundera istället på hur du ska få besökare till webbplatsen. Jag har byggt superskalbara system åt kunder som insisterar på det, och sedan sett att de har omkring 1000 besökare i månaden. Det ska till en extremt tungrodd sida för att tusen besökare ska knäcka webbservern.

Se på Jonas som driver Bloggy.se exempelvis. Mikrobloggarna har fått mycket uppmärksamhet i media de senaste dagarna, vilket har lett till en del driftstörningar som Jonas fick lösa on the fly eftersom Bloggy inte riktigt var byggt för att hantera den anstormning av nya användare som uppstod. Men då är det roligt att lösa problemen. Då finns det resurser och motivation.

Det är likadant med diskussionsforum. Jag har haft många kunder som avstått att lägga in diskussionsmöjligheter eller kommentarer på sina sidor för att de är rädda att folk ska säga något elakt eller dumt. Det vore väl alldeles lysande om någon tycker tvärt emot vad du tycker eller är lite tykig? Då blir det ju diskussion.

Ibland är folk rädda för helt fel saker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar