torsdag 4 oktober 2007

Test av oDesk


Jag berättade för ett tag sedan om oDesk, ett ställe där man antingen kan köpa arbetskraft eller få uppdrag beroende på vad man är ute efter.

Själv har vi ofta behov av hjälp för lite kortare uppdrag då och då. Jag tänkte alltså gå in som en oDesk-köpare på sikt och på så sätt kunna få arbetskraft som jobbar med sådant jag själv inte riktigt har tid med. Men för att göra det ville jag först testa hur det var att jobba för någon på oDesk. Så jag hoppade på ett uppdrag som PHP- och Rails-utvecklare på ett amerikanskt företag som gav hyfsad ersättning. Än så länge har jag gjort uppdrag i ungefär 10 timmar för dem.

oDesks programvara


Den som utför uppdraget installerar oDesk team. Det innebär att du som köpare kan ha koll på vad de gör när de arbetar för dig. Ungefär var tionde minut tas en skärmdump plus en bild via webbkameran. Det är inte till för att man i detalj ska övervaka folk, utan mer som en säkerhet för att folk verkligen arbetar och inte bara tar betalt. Programvaran fungerar bra och frågar dig var 30:e minut vad du arbetar med.

Du måste ha programvaran igång för att få betalt.

Hitta folk


Jag har följd några jobberbjudanden och det är alltid många ansökningar till varje jobb. Nivån varierar naturligtvis, men det verkar generellt finnas ett bra utbud. De som tar uppdragen kan också genomgå tester inom de områden de ska vara duktiga i, så du kan få en hum om hur duktiga de är. Det finns också ett feedback-system.

Betalning


Om du är arbetsgivare dras pengar från ditt kreditkort en gång i veckan. Du kan ge bonus till de som har gjort bra ifrån sig, och du kan begära pengar tillbaka från folk som har arbetat dåligt. För en arbetsgivare verkar det vara ganska enkelt att hantera betalningar till sina "anställda" eftersom du slipper mycket av pappersarbetet. De blir ju inte anställda av dig, utan agerar som frilansare.

Den som arbetar för dig ser med någon minuts fördröjning hur mycket han eller hon har jobbat och därmed tjänat. Det finns ännu inget riktigt bra sätt att få ut sina pengar från oDesk utan att det kostar skjortan. Det billigaste sättet verkar vara att öppna ett USD-konto hos MoneyBookers. Då hamnar du på omkring fyra procents bortfall på det du har tjänat. Tänk på du själv är ansvarig för att betala in skatter på det du tjänar.

Nackdelar



  • All kommunikation sker på engelska, så det gäller att både du och den du kommunicerar med hanterar språket utan problem. För svenskar brukar det inte ställa till några bekymmer, men jag har sett en del skräckexempel på oDesk. Det finns som tur var ett test i engelska som du kan be folk att genomföra innan du hyr in dem.

  • Utbetalningsrutinerna kan upplevas som krångliga för folk som inte bor i USA.

  • oDesk tar 10% av lönen i ersättning.

  • Som leverantör kan du känna dig en aning bevakad. Det är dock inte värre än att sitta i samma rum som chefen.



Fördelar


  • Det är billigt att anställa folk. För mellan 10 och 15 dollar i timmen kan du få en duktig PHP-programmerare.

  • Som arbetsgivare har du hela tiden koll på vad som händer, trots att folk inte sitter hos dig.

  • Som arbetsgivare slipper du betala arbetsgivaravgifter och krångla med löneutbetalningar. Du betalar direkt till oDesk.

  • Du har många leverantörer att välja på, så om en skulle visa sig vara dålig eller inte hinna med kan du ta in en annan.

  • Som leverantör vet du att du får betalt, oDesk garanterar din lön för de timmar du har arbetat



oDesk finns på www.odesk.com

Är det någon som är sugen på att dra igång en svensk variant av det här? Eller det kanske redan existerar?

Det här inlägget innehåller så kallade affiliate-länkar. Det innebär att jag får betalt om någon klickar sig vidare till oDesk, blir köpare eller säljare och tjänar eller spenderar $1000. Det påverkar dock inte min bedömning av oDesk.

1 kommentar:

  1. Sugen är man väl alltid på att dra igång projekt likt oDesk. Frågan är om det finns marknad.

    SvaraRadera