måndag 27 augusti 2007

Domännappning - riktigt lågt


Det finns en marknad för att köpa och sälja domännamn. Jag gillar egentligen inte fenomenet, även om jag själv har sålt en domän en gång. Jag ägde tidigare domänen blogs.se där jag tänkte lansera en bloggtjänst. Tiden räckte dock inte till och när någon hörde av sig och ville köpa den sålde jag den på en gång. Nu används den till en bloggtjänst.

Att sälja en domän som du tänkte använda till ett eget projekt som aldrig blev av är helt okej. Men att köpa upp hundratals domäner enbart i syfte att sälja dem vidare är riktigt lågt. Att köpa ett domännamn som man vet borde tillhöra någon annan är ännu lägre.

Jag stötte på ett sådant exempel idag. En kille på Webmaster Network frågar om kommentarer på en webbplats, weblyx.com. Signaturen Jarre svarar i tråden att han gillar sidan, och passar sedan på att registrera domänen weblyx.se och hör av sig till ägare till weblyx.com och vill sälja domänen. Ägaren till weblyx.com trodde att han även hade säkrat se-domänen, men räknar inte med att det tar tre dagar innan hans bankgirobetalning går igenom hos webbhotellet. Under tiden hinner Jarre registrera domänen genom att betala med kreditkort, vilket går betydligt kvickare än bankgiro. En besviken webbplatsägare går sedan in på webforum.nu och beklagar sig.

Läxan är: registrera de domäner du är intresserad av själv innan du börjar prata om din webbplats publikt på forum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar