tisdag 7 augusti 2007

Spam i mängder

Bara i natt har över 250 spamrobotar blockerats

Den senaste månaden har jag sett hur Adsense-inkomsterna från Gästbok.nu har dubblerats eftersom gästböckerna nu indexeras av Google som därmed kan presentera mer relevanta annonser på obetalda gästböcker.

Det har dock givit mig problem med spammare som också använder Google för att hitta rätt. Jag har därför tvingats skruva år spamfiltret en del. I går kväll såg jag till att IP-adressen till alla inlägg som klassas som spam blir blockerade i två veckor. Vi får hoppas att det håller dem borta ett tag till. I stort sett samtliga spam-inlägg kommer från IP-adresser i Kina. Jag funderar på att helt blocka ut kinesiska besökare eftersom våra tjänster har en svensk målgrupp, men det känns inte helt rätt.

För att identifiera vilka inlägg som är spam har jag bland annat lagt in ett dolt fält i vissa av gästböckerna. Detta ses inte av människor. Spamrobotarna läser dock av källkoden och fyller glatt i fältet. Jag kollar sedan av om fältet är ifyllt och skickar i så fall in IP-numret på spärrlistan.

<input type="text" name="name" style="display: none;" />
...
<?php
if(strlen($_POST['name']) > 0)
{
   # mark as spam
}
?>


Det udda med spam-inläggen är att de ofta är helt meningslösa. Många av dem innehåller inte ens en länk till en webbplats utan rapar bara upp en massa slumpvis utvalda ord. Vad är poängen?

1 kommentar: