fredag 3 augusti 2007

A-kassa eller B-kassa?

Jag är inte med i A-kassan. Det finns några anledningar till det. För det första är jag egenföretagare. De flesta A-kassor jag har tittat på har lite underliga regler som innebär att pengarna man får ut grundar sig på de senaste månadernas inkomster. Det är ju ganska värdelöst eftersom enda gången man behöver a-kassan är när det har gått rejält dåligt ett antal månader i rad. För det andra vet jag hur byråkratiska de flesta a-kassor är. Min vän Per har fått känna på det där. Per är en hygglig kille som vill göra rätt för sig, ändå har han svårt att få kontakten med sin a-kassa att fungera. Per konstaterar:
Det står ganska klart att A-kassan inte gillar när man jobbar deltid. Antingen jobbar du heltid och tar inte emot någon a-kassa, eller så är du arbetslös på heltid och tar emot ersättningen. Att vara mellan dessa är inte att föredra, för då vet inte handläggarna hur de ska hantera situationen. Då blir allt jobbigt för dom. Snacka om att leva i en svartvit värld. Ingen gråskala där inte.
Vilket är på pricken det jag kom fram till när jag var arbetslös ett tag. Om man vill ta sig ur arbetslösheten genom att jobba lite extra, starta eget eller göra i stort sett vad som helst som går utanför normen att vara heltidsanställd stöter man på problem. Jag har några kompisar från förr som jag stöter på då och då. Några av dem går arbetslösa och föredrar att ha det så. De har försökt arbeta lite extra för att åtminstonde delvis göra rätt för sig, men då stöter de på problem med a-kassan. Ibland blir de byråkratiska systemen lite väl krångliga och opraktiska. Vi får väl hoppas att Per får ihop till en heltidsanställning inom kort. Det här är en av anledningarna till att jag försöker arbeta med prenumerationsbaserade tjänster som Gästbok.nu och Klottr. När de väl har fått upp en kundbas får man en relativt stabil inkomst under lång tid. Det skyddar betydligt bättre än a-kassan, och framför allt känns det mycket bättre att leva på pengar man själv drar in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar