torsdag 27 november 2008

Skapa en blogg på femton minuter

När Ruby on Rails först dök upp på marknaden slog det igenom mycket tack vare en film som visade hur man gjorde en blogg på femton minuter. Folk blev inspirerade att prova ett snabbt utvecklingsverktyg och många började använda Ruby on Rails. Videon har funnits kvar länge, men där används en gammal version av Ruby on Rails. Därför var det på tiden att det dök upp en ny film som visar hur man gör samma sak i Ruby on Rails version 2.2. Filmen hittar du på rubyonrails.org/screencasts. Installera Rails och försök hänga med!

fredag 21 november 2008

Fredagshumor: Earthcake

Rikard Palm - som folk tycker synd om eftersom han inte får synas lika mycket i TV som han brukar -  har rejäla problem med samtalet till Tokyo. Det är både uttalet av earthquake och var Sverige ligger rent geografiskt som blir enormt roligt.

torsdag 20 november 2008

Git - min nya bästis

Om du arbetar seriöst med webbutveckling använder du naturligtvis någon slags versionshanteringsprogram för att kunna gå fram och tillbaka mellan olika versioner av dina webbplatser. Jag kör mestadels med Git nuförtiden, det är både bättre och snabbare än Subversion som jag använde tidigare. Framför allt kan man jobba med olika varianter (branches) av sin kod på ett smidigt sätt. Du kan alltså parallellt arbeta med version 2.0 av en webbplats medan du gör uppdateringar av version 1.5. När de är klara slår du bara ihop dem. Jag har kört Git på alla nya projekt sedan i augusti någon gång, och det är inget jag ångrar. Nu har det dykt upp en lovande grafisk Git-klient till Mac OS X. Den har det föga fantasifulla namnet GitX och är i skrivande stund uppe i version 0.5. Själv jobbar jag snabbast i terminalen, men det är ett utmärkt alternativ för folk som inte använder Git så ofta. Dubbelklicka på filerna som ska checkas in till vänster, de dyker upp i det högra fältet. När du är färdig skriver du ditt logg-meddelande i mittenrutan och trycker på Commit. Enkelt och bra. Ikväll blir det vampyr-film på bio med Mia och Christian, och till helgen laddar jag inför Tobias födelsedagspartaj. Det ska bli skönt med lite paus från allt programmerande.

måndag 17 november 2008

Hur många IT-nördar krävs det för att byta en propp?

När jag sticker laddaren till MacBook Pron i vägguttaget blixtrar det till och rummet blir mörkt. Min första tanke skulle kunna ha varit: "Lever jag?" eller "Brinner det?". Men istället tänker jag "Undrar hur det gick med datorn!". Eftersom novemberkvällar är fantastiskt mörka och mitt mörkerseende är katastrofalt dåligt fiskar jag upp mobilen ur fickan. Cirka 20 sekunder senare har jag installerat myLite som på ett trivsamt sätt sprider ljus i rummet. Egentligen är jag tillräckligt nöjd med min tillfälliga lösning, men jag inser att fästmön inte kommer att vara lika övertygad om min iPhone-ficklampas förträfflighet när hon kommer hem till en i övrigt mörk lägenhet. Jag inser att jag behöver byta en propp. Det är ju lätt. Faktum är att jag aldrig har bytt en propp i hela mitt liv. Det är egentligen lite pinsamt med tanke på att jag har en far som har jobbat som elektriker och en mor som har mångårig erfarenhet av att sätta ihop proppskåpsscheman. Jag kan gissa hur man gör, men det skulle kunna sluta i kaos. Google blir min räddning. Tio minuter senare har jag gjort ett besök på Konsum och inhandlat proppar och potatischips. Nödproviant är ju bra att ha ifall det här skulle ta lång tid. Besvikelsen är stor när det hela är över på mindre än två minuter och jag får släcka min virtuella ficklampa. Bra IT-nörd reder sig själv. Åh, jag höll på att glömma min cliffhanger. Datorn klarade sig fint.

söndag 16 november 2008

すし-time!

Jag gillar sushi. Jag och Johanna kan äta det tre dagar i veckan utan problem. I helgen var vi inbjudna till Peter, en av Sveriges bästa sushi-kockar som bland annat har kommit tvåa i SM. Han slängde ihop sushi på löpande band, och vi andra behövde bara sitta ned och njuta medan mästerverken serverades direkt vid bordet. Ägg- och kaviarsushi hörde till de konstigare, men det serverades även vanliga laxnigiri, bacon- och ädelostmaki och säkert ett tjugotal andra varianter. Om du vill prova själv och inte råkar ha en sushikock i närheten rekommenderar jag Maido i Växjö, de har stans bästa sushi. Mer läsning om sushi.

torsdag 13 november 2008

Lita blint på teknik?

Jag hälsade på en kund utanför Ljungby idag. På vägen hem bestämde jag mig för att testa GPS:en och se om den hade några snabbare förslag på hemresa. Det gick inte så bra, trots nyligen uppdaterade kartor ... Ibland är det bra med GPS. Ibland hamnar man rejält fel. Nu är platsen för 24BC bestämd, och jag blev ännu mer sugen på att åka. Vi är nu uppe i 45 lag, plus 11 på väntelistan. Det verkar finnas utrymme för att anordna ett i södra delarna av Sverige också.

tisdag 11 november 2008

Pixelmator - bildbehandling för vanliga människor

Pixelmator är ett bildbehandlingsprogram. Tänk Photoshop så vet du ungefär vad jag pratar om. Men Photoshop är dyrt, segt och har massor av funktioner som ingen kan använda. Därför har jag sedan ett tag spanat på konkurrenten Pixelmator som idag släpptes i en helt ny version. Programmet går att köpa för 500 kr (400 kr om du anger rabattkoden MacMania) och är ett verkligt fynd. Du kan göra det mesta som du brukar göra i Photoshop, och hittills är det bara textredigeringsverktyget som jag tycker behöver förbättras ännu mer. Det tar några timmars användning innan du har vant dig om du är en inbiten Photoshoppare, men sedan vill man helst inte gå tillbaka till Photoshop. Den kommande version 1.5 Spider ska dessutom få ännu bättre verktyg för oss som sysslar med grafik för webben. Har du en mac och använder Photoshop borde du testa det här programmet direkt. Jag har precis sett till att företaget har skaffat en licens. Photoshop är inte helt utslängt än, men standardprogrammet för att öppna Photoshopfiler på min dator heter numera Pixelmator.

Bond & stelbenta SF

I söndags var jag, Johanna och ett gäng med kompisar på bio. Vi såg den senaste Bond-filmen, Quantum of Solace. Filmen var en typisk Bond-film med explosioner, tekniska prylar och bondbrudar. På det planet blev vi inte missnöjda. Men det finns företag som inte riktigt förstår hur omvärlden fungerar. När ett par hundra människor som betalat 100 spänn för att se filmen precis har bänkat sig börjar SF hytta med sitt stora pekfinger. De kör upp en stor svart skärm med vit text. Där står det om hur hemska de tror att vi som biobesökare är. Pirater! Vi får absolut inte på några villkor får kopiera filmen, och att folk som piratkopierar är orsaken till att folket på bion inte kommer att få jobba kvar där längre. Har SFs ledning över huvud taget funderat över vad det här ger för konsekvenser? Eller ska de fortsätta med fler galna beslut? Här får ni lite hjälp på traven med reflektioner som vanliga människor har.
  • Folk som uppenbarligen bidrar till SF-personalens löner känner sig påhoppade. Stämingen i salongen sjunker. Det kan inte vara bra för SF. Visa en trailer för en bra film istället så kommer jag kanske tillbaka nästa gång.
  • Det är ingen som vill se en film som är inspelad i en biosalong, allra minst om salongen är full av människor som tuggar chips och snörvlar.
  • Om någon skulle ha bemödat sig att ta med utrustning för att kopiera filmen, köpt en biljett och tagit sig till föreställningen skulle då det där meddelandet stoppa piraten i fråga?
Jag tror att piratkopiering av filmer existerar mest för att det är den smidigaste lösningen som finns för de flesta. Ge mig ett Spotify för filmer nu så betalar jag gladeligen för att kunna kika på filmerna hemma istället.

måndag 10 november 2008

iPhone, Spotify och 24timmarsutmaning

Nu har jag kört iPhone sedan i fredags. Den fick ersätta min Sony Ericsson w890i och Tele2 åkte ut till förmån för Telia. Prismässigt blev det ingen större skillnad mot Tele2 om man räknar in det mobila bredbandet. Jag gillar telefonen skarpt, och det känns som om jag kan åka iväg en helg utan att ha datorn med mig och ändå kunna lösa akuta situationer som uppstår. Några kommentarer:
  • AppStore är fantastisk. På ett par sekunder har jag installerat en ny applikation och många är helt gratis. Exempelvis kör jag en VNC-klient och en SSH-klient på min iPhone.
  • Skärmen blir kladdig fort
  • Positioneringen är snabb och tillräckligt pricksäker för mina behov.
  • Kameran funkar bra i dagsljus, men utan blixt är den rätt värdelös inomhus om folk inte sitter helt still.
  • Uppkopplingen är kvick och det är enkelt att ansluta till trådlösa nät
  • Batteritiden är okej, varken bra eller dålig.
  • Skärmen är fantastiskt skarp.
  • iPhone har inte stöd för MMS och att använda telefonen som 3G-modem utan att hacka den.
  • Det funkar faktiskt bra att surfa och skicka mail . Det har varit bökigt på de flesta andra telefoner jag har provat.
Än så länge är jag nöjd. Eftersom jag precis har köpt en nu så dyker det väl upp en helt ny version om några veckor. Jag ser dock fram emot att skriva min första iPhone-applikation inom kort. Spotify-invite Jag har en Spotifyinbjudan över om någon är intresserad. Själv är jag helnöjd med tjänsten. Tjugofyratimmarsutveckling Jag ska vara med i 24 hour business camp som äger rum i slutet på januari. Jag har en bra idé som jag ska bygga i Ruby on Rails på 24 timmar tillsammans med ett gäng andra galna internetentreprenörer. Det lär bli intressant.

fredag 7 november 2008

Fredagshumor: rättstavning

Ni har säkert sett den förut, men den är så rolig att den är värd att se igen. Ikväll bär det av till Gislaved, det var ett bra tag sedan jag var där senast.

tisdag 4 november 2008

Fler företagare i familjen

Nu har min bror Tobias äntligen tagit sitt förnuft till fånga och insett att man inte kan vara anställd hela livet. En ny mäklarfirma har startats i Karlshamn, och om Tobbe jobbar lika hårt som han brukar kommer de att vara marknadsledande om tre år. Vill ni se världens bredaste smile kan ni kika på artikeln i BLT.

måndag 3 november 2008

Vilkentid.se omnämnd i Metro

Tack vare ett tips från människan Gabriel fick jag veta att webbtjänsten Vilkentid.se omnämndes i tidningen Metro idag. Så här står det:
Hitta en tid att träffas. Det finns många olika mötestidsbokningssajter på nätet. Svenska sajten Vilkentid, http://vilkentid.se är föredömlig ...
Visserligen omnämns en konkurrent till Vilkentid i samma artikel, men det är ändå roligt att bli uppmärksammad. Vi får hoppas att läsarna totalt ignorerar den andra sajten och hoppar in hos oss istället. ... och för er som inte fattar kopplingen till Hipp Hipp ovan finns det en förklarande video

söndag 2 november 2008

ImageScience + Rails + Passenger = Permission denied

Det här kanske kan vara till hjälp för andra som stöter på samma problem som jag. Bildhantering är ganska roligt i Ruby on Rails. Tyvärr drar det mest kraftfulla alternativet RMagick väldigt mycket minne. Minne är ganska dyrt på delade servrar, så jag installerade ImageScience med Ruby Inline som ett lättviktsalternativ till RMagick. I produktionsläget fick jag ett felmeddelande: Errno::EACCES: Permission denied - /var/www/.ruby_inline Inga problem, tänkte jag och körde en chmod 777 på /var/www/.ruby_inline Men det ville inte Ruby Inline vara med om: .ruby_inline is insecure (40777). It may not be group or world writable. Exiting. Så istället låter jag Ruby Inline jobba mot applikationens tmp-mapp. Det gör du enklast genom att öppna config/environment.rb och lägga till följande kod någon stans i början av filen. ENV['INLINEDIR'] = File.join(File.dirname(__FILE__),'../tmp') Sedan beror det lite på vilken under vilken användare du kör Passenger, men du kanske även kan behöva se till att rättigheterna på din tmp-mapp är okej i din deploy.rb (om du använder Capistrano). Standardanvändaren för Passenger är www-data.