onsdag 5 september 2007

Använda Amazon S3 för backup och fildelning

Ansluten till en av kundernas diskar för backup och fildelning

Jag har tidigare hört talas om Amazons webservices, men ignorerat det eftersom jag antog att det var för dyrt. Nu börjar det dock poppa upp framgångssagor lite överallt där företag sparar många tusenlappar varje månad genom att byta till Amazon S3 för att lagra sina filer, så jag kunde inte låta bli att läsa lite mer om hur det fungerar.

Det hela är ganska enkelt. Du bestället ett konto från Amazon. Du får en speciell nyckel som du kan använda i dina script eller program. Sedan tar Amazon betalt per GB du lagrar och överför. Priset är ruskigt lågt för den här typen av tjänst, jämför man med de svenska konkurrenterna hamnar de i många fall på en tiofaldig merkostnad.

Jag installerade S3 åt en kund med tio datorer häromdagen. De var ute efter att ha en slags extern hårddisk tillgänglig över nätet. Jag skaffade ett S3-konto åt dem och installerade Jungledisk åt dem. Det tog maximalt tio minuter per dator, och fungerar både på Mac, Windows och Linux. Programmet kostar dessutom bara $20, så det var ju inte mycket att tveka på i företagssammanhang.

När du använder JungleDisk dyker Amazon S3 upp som en vanlig nätverksenhet i din dator. Visst blir det en liten fördröjning när man arbetar med stora filer, och du måste ha en internetuppkoppling för att kunna använda S3 men det har ju de flesta idag.

2 kommentarer:

  1. Har länge funderat på S3, men har antagit att de inte har serverar i norden. Vet du om de har det?

    SvaraRadera
  2. I nuläget har de bara servrar i USA, tyvärr. För backup-ändamål är det helt okej när allt körs i bakgrunden. Det blir hyggliga hastigheter, men svarstiderna är ju längre.

    SvaraRadera