måndag 17 september 2007

Prissättning på oDesk


Du kanske inte har hört talas om oDesk, men det är en webbplats som kopplar samman frilansare inom IT-området med folk som behöver arbeten utförda. De har en speciell programvara som används för att räkna ut hur mycket du har jobbat, och under tiden tar den skärmdumpar av ditt skrivbord och ett foto av dig via webbkameran i din dator.

För arbetsgivaren löser det en hel del problem, eftersom man har koll på vad som händer med projektet. IT-nissen som gör jobbet blir visserligen övervakad, men inte mer än han skulle bli på en vanlig arbetsplats. Gör man sitt jobb är det helt enkelt inga större problem med systemet. Hade man tänkt fuska blir det jobbigare.

Idag fick jag ett erbjudande om uppdrag via oDesk. Det var mitt första, faktiskt. Det beror nog dels på att min profil är ganska snäv, men även att jag har satt en begärd timlön på 55 dollar. Snittet ligger på någonstans mellan 12 och 24 dollar beroende på inriktning. Företaget i fråga hade redan fått ett gäng med ansökningar, men kände tydligen att jag passade in på deras beskrivning och då blev prissättningen mindre viktig. De hade till och med skrivit maxlön på $40/hour men valde ändå att kontakta mig. Brevet de skickade var personligt skrivet och ställde frågor om min profil. Arbetsplatsen är vid sin egen dator på valfritt ställe i världen.

Det är svårt att dra några slutsatser av ett enskilt uppdrag, men det känns ändå som att en hög (relativt de andra) timlön gör att arbetsgivare kan titta en extra gång, och det håller definitivt borta oseriösa människor. Antagligen tackar jag nej till uppdraget, jag har nästan för mycket att göra på jobbet nu, men det är ändå intressant att se hur väl man står sig i konkurrensen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar