måndag 24 september 2007

Pengar bästa huvudkudden?DN skrev igår om hur livet i allmänhet är dyrare för singlar. Det visste vi sedan tidigare. Journalisten bakom artikeln insåg också att det var gamla nyheter, så han kryddar den med expertråd från DinaPengar.se.

"En oväntad utgift kan innebära att hela ekonomin går omkull. Därför är en ekonomisk buffert den bästa huvudkudden.

Helst en årslön om det är möjligt, men minst en månadslön. Då kan du undvika att hamna i en
situation där du blir beroende av någon annan, säger Ylva Yngveson, privatekonom på Swedbank."

Det starkaste rådet är alltså att skaffa sig en buffert. Minst en månadslön, säger experten. Helst en årslön. Egentligen är det ett bra råd till alla, oavsett om man är singel eller inte. Givetvis dyker det upp några bloggare som tycker att det verkar helt sanslöst att lyckas spara ihop en hel årslön på banken. Goda nyheter: om du har låg lön behöver du inte spara lika mycket pengar som en med hög lön. Bra, va? ;) Ja, jag förstår att det handlar om att få pengar över i slutet av månaden, men jag tror att många som lever precis på gränsen inte har förstått hur det här med pengar fungerar. Folk blir oftast inte rika av en slump.

Jag har funderat lite på löneläget bland de människor jag umgås med. Om vi bortser från de som pluggar så finns det en tydlig trend. De som tjänar bra har bestämt sig för att tjäna bra. De lämnar inte avgörandet åt någon annan. De som tjänar dåligt fick sin lön av någon chef. De som tjänar bra bestämde sig för att få en viss lön och talade om det för chefen eller höjde lönen genom att arbeta mer eller annorlunda. Jag tror inte att det är någon tillfällighet.

Rubriken har en poäng: det är betydligt lättare att sova gott om man har tillräckligt med pengar på banken. Å andra sidan finns det betydligt viktigare saker än pengar om det bara handlar om god nattsömn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar