måndag 3 september 2007

Jesearch - parasiter?


Gislavedsföretaget Jesearch har på något underligt sätt lyckats få patent på databaser om man får tro Computer Sweden. De har hoppat på företaget Compro, vilket är ett bra mål eftersom de sitter på en stor kista med pengar. Grundaren av Jeasearch är lokalkändisen Alf Johansson, mer känd som VD för Alfs ryor (mattaffären) i Gislaved.

Det började med ett större, okänt företag hörde av sig till Jesearch och betalade in licenspengar för att få använda tekniken i sina produkter. Jag antar att det väckte girigheten i hela styrelsen. För de större företagen kan det här faktiskt vara positivt i förlängningen. Om patentet skulle hålla i rätten innebär det att de stora företagen förmodligen blir av med många småkonkurrenter som inte har råd att betala den miljon som Jesearch kräver.

Det anmärkningsvärda är att patentet är godkänt 2003. Jag är inte så värst insatt i hur patent fungerar i praktiken, men nog måste man ha något nyskapande som inte fanns allmänt tillgängligt om man ska få patent? Om jag förstår det hela rätt bygger patentet på att det finns en databas i grunden och att kopplingar mellan produkter i databasen och kunders adresser görs. Det finns mängder av företag som kan komma att bli påhoppade om Jesearch får rätt, bland annat alla svenska företag som tillhandahåller CRM-system.

Patentet och exempel på ett kravbrev finns här: http://www.ffii.se/jonas/patent_se521093.pdf.

1 kommentar:

  1. Få se nu... Kärnan i patentansökan är alltså ett system som körs på en dator ("bearbetningsenhet") med en underliggande databas, där leverantörer och produkter är länkade via primärnyckel och främmande nyckel ("styrinformation), samt att tangentbord/mus ("inmatningsenhet") och bildskärm ("presentationsenhet") används.

    Hmm... Varenda jäkla ERP-system som finns matchar ju de kriterierna - även någorlunda små ERP-system som Spcs Administration, Hogia Office, Mamut, Xor, Björn Lundén-serien med mera med mera.

    Suck...

    SvaraRadera